Národní galerii budou nově hlídat dvě bezpečnostní agentury, návštěvníkům se otevře v úterý

Národní galerie se nově dohodla na spolupráci se dvěma bezpečnostními agenturami - G4S a Indus. Instituce agentury vybrala bez soutěže, zákon to v krizových situacích dovoluje. Jde o dočasné řešení. Během roku pak vedení vypíše otevřené výběrové řízení. Ředitel Jiří Fajt potvrdil, že se všechny objekty galerie v úterý opět otevřou návštěvníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní galerie zavřela kvůli sporu s bezpečnostní agenturou všechny budovy v Praze.

Národní galerie zavřela kvůli sporu s bezpečnostní agenturou všechny budovy v Praze. | Zdroj: ČTK

„Dochází k mírnému navýšení v řádu několika málo procent, takže to není nic statisticky průkazného. Věc se navíc zcela pohybuje v rámci platné legislativy v krizových situacích. A toto je svým způsobem krizová situace,“ vysvětluje vyšší cenu nové firmy ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

O víkendu zůstal Veletržní nebo palác Kinských uzavřen kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS. Kritizují ji i další příspěvkové organizace ministerstva kultury, které ji po vysoutěžení musejí využívat.

„Ano, stalo se to mnohokrát, že nepřišli do práce. Došlo tu k velmi nepříjemným situacím, kdy jsem spícímu člověku z ostrahy vytkl, že spal, a on byl na mě velmi vulgární i v přítomnosti druhých lidí,“ řekl Českému rozhlasu ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.

Spící ochranka, poškozená díla, konflikty s návštěvníky. Šéf Národní galerie popisuje zkušenosti s agenturou

Číst článek

Vyjádření firmy ABAS ke kritice ze strany Galerie Rudolfinum Český rozhlas zjišťuje. K rozvázání smlouvy s Národní galerií bezpečnostní agentura řekla, že hlavním důvodem je neproplacení faktur za listopad a prosinec. Údajně jde o šestimilionový dluh. Národní galerie mluví o poloviční částce a také zdůrazňuje, že nebyla s prací ostrahy spokojená.

Nová bezpečnostní agentura dostane smlouvu na rok. Během roku pak Národní galerie vypíše velkou veřejnou soutěž. Firma ABAS vypověděla smlouvu Národní galerii v pátek. Původně měla trvat spolupráce do roku 2020.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme