Náš domov. Unikátní časosběrný dokument o záchraně údolí Rudolfovského potoka u Českých Budějovic

16. duben 2016

V lokalitě plné vzácných a ohrožených druhů se najednou objevily nové stavební parcely. Místní si to nenechali líbit.

Dlouhá léta chodí lidé nejen z blízkého Rudolfova na procházky do údolí Rudolfovského potoka. Vede tam turistická i naučná stezka, která popisuje historii kdysi slavného horního městečka.

Lidé se vzbouřili

A najednou, v lokalitě, kde mimo jiné najdete i několik vzácných či dokonce ohrožených živočichů a rostlin, vznikají nové stavební parcely. Mohly by se tu tak objevit další rekreační chaty, sportoviště se zázemím, nová kanalizace, čistička odpadních vod a taky spousta aut.

Nevzdáme se!

To všechno díky návrhu nového územního plánu obce Jivno, v jejímž katastru leží značná část zmíněného údolí. A lidé, kterým není lhostejný osud jednoho z posledních kousků neporušené přírody v okolí, začínají jednat. Vzniká občanské sdružení Náš domov.


Připravila: Martina Toušková
Dramaturgie a režie pořadu:
Lenka Svobodová
Mistr zvuku:
Roman Špála

Když nás bude víc

„To jinak nejde než se postavit. Musí nás být hodně. Jinak nad námi jenom mávnou rukou a udělají z nás papírové čerty. Když nás bude stovka, tak to neudělají,“ říká Jaroslav Valevský starší, jeden ze zakládajících členů sdružení.

A už se i něco podařilo

Jeho členská základna i přes výše zmíněný apel stále není příliš velká, ale první úspěchy se dostavují. Například bývalý lom, ve kterém podle už zmíněného návrhu nového územního plánu měla vyrůst lezecká stěna se zázemím, byl registrován jako významný krajinný prvek.

To znamená, že ten, kdo tu bude chtít něco stavět, už musí žádat o závazné stanovisko příslušný orgán ochrany přírody. Na světě je tak komplikace pro majitele pozemku a hlavně, příroda má svou „pojistku“.

Naděje umírá poslední

A vzápětí přichází další úspěch. Krajský úřad Jihočeského kraje zrušil několik částí kontroverzního územního plánu. Ty se tak budou muset předělat. A třeba pak bude zmíněný dokument k přírodě zase o něco šetrnější.

Míst jako je údolí Rudolfovského potoka, která jsou úplně obyčejná a přitom nádherná, je u nás určitě víc. Stejně jako spolků, které se věnují ochraně přírody. V případě Našeho domova je ale jasně vidět, že naděje na úspěch u lidí umírá opravdu poslední. A to je zpráva, kterou chtějí členové Našeho domova poslat dál.

Záznamy pořadů najdete v iRadiu.

Spustit audio