Nasa UHD je nečekaně zachytitelná ze satelitu v Evropě, pravděpodobně pouze dočasně

7. září 2016

Program nemá na dané družici žádnou identifikaci a je vysílán neobvykle na kapacitě v normě DVB-S.

Satelitním divákům, kteří mají možnost kombinovat příjem z vícero pozic, se naskytl mimořádný obrazový zážitek. Na jedné z družic, jež svým signálem pokrývají i Evropu, se včera objevilo nekódované vysílání kanálu Nasa UHD, jehož provozovatelem je, jak již název vyplývá, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku. Označení UHD znamená, že program je dostupný v rozlišení Ultra HD, tedy čtyřikrát vyšším než v Česku běžně užívané Full HD.

Doposud bylo možné stanici Nasa UHD sledovat pouze ze satelitu NSS 806 na pozici 47,5 stupně západně, a to navíc v takzvaném C pásmu, které běžné satelitní sestavy nezvládnou zpracovat. Programy z této družice jsou určeny pro Jižní Ameriku. Nově je Nasa UHD dostupná i prostřednictvím satelitu Intelsat 905 na pozici 24,5 stupně západně. Program má ale na této družici nestandardní parametry. Přesto, že je kódován algoritmem H.265/HEVC, je šířen na kapacitě DVB-S, která již dnes není obvyklá ani pro stanice v HD rozlišení.

Na testovací vysílání ukazuje i skutečnost, že program nemá žádnou identifikaci. Na satelitním přijímači Vu+ Solo 4K, který má k dispozici redakce webu Digitální rádio, se programová pozice naladila jako „11181H SID 0x68“. Velmi dlouho také trvalo, než set-top-box multiplex zpracoval a kanál uložil – více než jednu minutu. Na patnáctiminutovém úseku trvajícím necelých 15 minut měla nahrávka 1,25 GB a datový tok se pohyboval v průměru okolo 13,6 Mbps. Rozlišení kanálu je standardních 3840x2160 obrazových bodů (pixelů).

Parametry příjmu: Intelsat 905 (24,5 stupně západně), 11181/H, SR 10125, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA), ID „11181H SID 0x68“

autor: lukpo
Spustit audio