Naši ptáci letí do Afriky!

2. září 2015

Začátkem září se velká část našich stěhovavých ptáků vydává na cestu do Afriky. Sledovat je můžeme v podzimní, africké fázi mezinárodního vzdělávacího programu Jaro ožívá.

Na jaře jsme v přírodě i na webových stránkách Jaro ožívá (www.springalive.net) sledovali přílet ptáků. Ptáci u nás vyvedli svá mláďata a nyní pro ně nastává čas odletu zpět do Afriky. Někteří, jako například rorýsi, již odlétli. Pro jiné migrace vrcholí. A s návratem dětí do školních lavic začala letošní africká fáze programu Jaro ožívá.

„Stejně jako na jaře naše děti sledovaly přílet stěhovavých ptáků z Afriky, nyní sledují děti v Africe přílet ptáků na zimoviště a svá pozorování zadávají na stránky projektu,“ říká Gabriela Dobruská, která Jaro ožívá v Česku koordinuje. Díky nim se i vy můžete na webových stránkách dozvědět, kdy do Afriky doletěly třeba první vlaštovky.

„V druhé polovině srpna nám z různých míst chodily zprávy o pozorování obrovských hejn čápů na polích či kroužících na obloze. Na některých místech pozorovali i více než 100 čápů,“ uvedla dále Dobruská. „Vydáte-li se nyní do přírody, můžete pozorovat hejna vlaštovek a jiřiček houfujících se na drátech elektrického vedení, hejna špačků na polích či množství různých druhů kachen a potápek na rybnících. Pokud bude mít rybník částečně obnažené dno, máte velkou a jedinečnou šanci pozorovat různé druhy bahňáků – ptáků, kteří přes nás většinou jen protahují a hnízdí na dalekém severu.“

Proč ptáci na podzim odlétají?

Kvůli potravě. Mnoho druhů má výrazně sezónní jídelníček: hmyz, plody, semínka. Najít potravu v zimě není jednoduché. Ti, kteří to dokáží, mohou zůstat, zima jim nevadí – to je snadno pochopitelné. Proč ale nezůstanou v Africe? Proč se každým rokem vydávají na tak dlouhou a strastiplnou cestu, na které jich mnoho zahyne? Odpověď je jednoduchá – na severu, kde je mírné léto, dny jsou dlouhé, ptáků míň a všude mnoho hmyzu, je jednodušší vyvést mláďata, než na horkém jihu plném konkurence a predátorů. Migrace tak usnadňuje přežití druhů, přestože část ptáků během dlouhé cesty zahyne.

Mladé vlaštovky

Festival ptactva – festival migrace ptáků

Pokud nevíte, kam se za ptáky vydat, zúčastněte se Festivalu ptactva, který pořádá Česká společnost ornitologická. O prvním říjnovém víkendu se na různých místech budou konat vycházky za ptáky, často spojené i s ukázkou kroužkování. Více informací o této akci získáte na www.cso.cz.

První říjnový víkend (letos 3. a 4. října) je již tradičně zasvěcen Festivalu ptactva, v rámci kterého organizují pro veřejnost ornitologové z České společnosti ornitologické vycházky do přírody spojené s pozorováním ptáků a dalším doprovodným programem. Účastníci mají možnost získat mnoho informací jak o jednotlivých druzích, jejich životě, ohrožení a možnostech ochrany, tak o fenoménu ptačí migrace obecně. Na mnoha místech organizátoři také připravili oblíbenou ukázku odchytu a kroužkování ptáků. Některé akce jsou navíc spojené i s prohlídkou záchranných stanic pro handicapované živočichy a s vypouštěním jejich vyléčených ptačích pacientů zpět do přírody. Pro děti bývají nachystané různé hry a kvízy s ptačí a ekologickou tématikou.

autor: ČSO
Spustit audio