Nastává doba internetu věcí? „O váš router se starejte stejně jako o počítač,“ radí odborník z CZ.NIC

24. listopad 2015

Na první pohled působí nenápadně – malá krabička schovaná kdesi v kumbálu našeho bytu. Ano, řeč je o routeru, tedy o zařízení, které zprostředkovává připojení k internetu, jinými slovy funguje jako vstupní brána do virtuálního světa. A možná právě proto bychom se měli starat o to, zda je správně zabezpečený. Jak? Nejenom o tom mluvil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

„Lidé si zvykli upgradovat své počítače, nainstalovat antivirus, což v případě routerů ignorují – neuvědomují si jeho důležitost,“ upozorňuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Nic není neprolomitelné a každá technologie nabízí různé možnosti. „Když si kupuji čidlo, tak kdo mi garantuje, že bude bezpečné i za pět let?“ upozorňuje. Jaké jsou ale záruky bezpečnosti? Dočkáme se například pojištění, když se někdo nabourá přes internet do našeho domu?

Čtěte také

„V této oblasti se ještě musí něco stát, některé silné společnosti jednou začnou garantovat, že jejich zařízení jsou bezpečné a oddělí se tak od těch, co nabízejí levnější zařízení,“ nastiňuje.

Bezpečnost a kvalita routerů je také nosnou myšlenkou kampaně neziskového projektu Turris Omnia, která za 20 hodin vybrala na internetu 100 tisíc dolarů.


Jak poznáme, že někdo zaútočil na náš router? „Připojení se začne chovat nestandardně, podívejte se na stránky www.rom-0.cz, zda zařízení nebylo napadeno,“ doporučuje Ondřej Filip, podle kterého je důležité nahrát si nejnovější firmware, zabezpečit router a Wi-Fi síť silným heslem, nechat zapnutý firewall.

„Zveřejníme plány, jak se router vyrábí, každý si bude moci ověřit, že je bezpečný,“ říká s tím, že zařízení s pokročilými funkcemi se bude samo aktualizovat. „ Ve chvíli, kdy na síť někdo zaútočí, tak vydáme routerům příkaz, aby se bránily,“ dodává.

Budeme více monitorováni

Právě takové služby budou důležité, až přijde doba takzvaného internetu věcí. „Všude budeme mít kamery, čidly, mikrofony, budeme více monitorováni – svoboda, bezpečnost a soukromí jsou mnohdy věci, které nejdou vždy dohromady,“ míní.

Myšlenka internetu věcí spočívá v tom, že by měla sloužit i věcem, například kontrolovat ledničku, měřit teplotu v bytě, znečištění vzduchu.

Ondřej Filip nastínil tazvaný internet věcí

Elektrárny pro odečítání spotřeby proudu nebudou muset jezdit do domácností, bude možné sledovat online spotřebu vody. „Jde stále o vize, kam by budoucnost mohla jít,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio