Nástrojem teroristů můžou být sociální sítě i počítačové hry

28. listopad 2015

Jaká nebezpečí přináší internet v době všeobecného ohrožení terorismem? Analytik Josefa Šlerka upozorňuje, že dnes jsme propojeni více, než si jsme ochotni připustit: „Dnes už nejezdíme v autech, ale usedáme do počítače, který umí jezdit. Musíme si proto zvykat, že jsou tu nové možnosti, jak nám může být ublíženo."

Radikálové z „Islámského státu" jsou přitom stále důvtipnější ve zneužívání komunikačních možností 21. století. Umí obejít i blokace svých účtů na sociálních sítích i messengerech. Snažili se podle všeho komunikovat dokonce po kanálech online počítačových her. Magazín Leonardo Plus se s Davidem Šťáhlavským vypravil tedy i za dětskými uživateli internetu a mobilních koncových zařízení.

Přes všechna nebezpečí zůstává ale internet stále především velký pomocník. Jak ho v málo známé podobě využívá business? Kam se posunuly firemní aplikace? Stále častěji například propojují zaměstnance, kteří díky nim mají okamžitý přehled o pohybu zboží, prodeji i zásobách. Kam až může „mobile device management" dospět?

V magazínu Leonardo Plus promluvil analytik sítí Josef Šlerka, pořad připravil a moderoval David Šťáhlavský.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.