Natural 95 nahradí nový benzin. Vlastníky starších vozů čekají komplikace

Natural 95 nahradí od roku 2019 na českých čerpacích stanicích ekologičtější benzin E10. Bude obsahovat více lihu, který může dělat problémy motorům aut vyrobeným před rokem 2005. K zavedení tzv. "édesítky" nutí petrolejářské společnosti evropská legislativa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice (ilustrační foto)

Čerpací stanice (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu může nový benzin dělat problémy přibližně 300 tisícům straších vozů vyrobených před rokem 2000.

Přehrát

00:00 / 00:00

Natural 95 nahradí za tři roky nový benzin. Co to bude znamenat pro řidiče?

Vlastníci vozu vyrobených mezi lety 2003 a 2005 si musí připravenost svého motoru na benzin s vyšším obsahem lihu ověřit v autorizovaném servisu, u výrobce nebo podle technického osvědčení.

Loula očekává, že cena nového benzinu může být dražší. „Ekologická paliva, která budeme nuceni prodávat na evropském trhu, budou vyžadovat biosložky s velice nízkou uhlíkovou stopou a tyto biosložky budou dražší. Zdražení se tedy dá předpokládat,“ říká Loula.

Při současných cenách ropy je ale nyní otázka zdražení podle Louly předčasná.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme