Naučná stezka, bludiště i lezecká stěna. Stolany vzkřísí opuštěný lom

2. září 2017

Ve Stolanech na Chrudimsku chtějí z bývalé skládky udělat místo, kde se každý rád na chvíli zastaví. Lidé z obce začali čistit opuštěný pískovcový lom, který postupně zmizel pod tunami odpadu. Skalní stěny by pak měly sloužit jako učebnice pro školy, turistické lákadlo i tréninková plocha pro sportovce.

„Je tam navážka, z devadesáti procent suť, v 70. letech začali navážet svah nahoře. Tenkrát to lidi neřešili, ale jako malý kluk jsem sem chodil a byla to nádhera. Tenkrát dávali Jánošíka, byly tam břízy a olše a na ten strom jsme se pověsili a jako Jánošík skákali dolů,“ vzpomíná obyvatel Stolan, Milan Jánský.

„V roce 1890 se tady určitě těžilo, možná ještě 1920 – 1930 a s válkou to podle mě přestalo,“ říká starostka Stolan, Petra Stará. Do lomu poslali místní muže s technikou, aby navezené vrstvy vybagrovali a urovnali terén na vrchní části. Tím by se měl otevřít pohled na stěnu až do původní hloubky tak, jak to vypadalo dřív.

Lidé v posledních desítkách let vyuzívali lom jako skládku. Teď bude opět čistý

Stěna měří přibližně sedm metrů, v plánu obce jsou odpočívadla, herní prvky, ohniště s posezením, lezecká stěna a také dvě bludiště.

„Budeme rádi, když se nám povede to dát vědět všem v okolí, aby tady byla slušná návštěvnost,“ dodává starostka. Letos chtějí stolanští papírovou přípravu. Samotná proměna lomu by tak měla začít příští rok.

autor: kop
Spustit audio

Související