Naučná stezka pod Císařským kamenem

4. květen 2015

Okolí Liberce nabízí řadu zajímavých turistických cílů. Jedním z těch méně známých je Císařský kámen.

Zalesněné návrší zvané Císařský kámen (637 m n. m.) leží zhruba na půli cesty mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Dlouho stálo mimo pozornost turistů. Na vrcholu sice byl pamětní kámen, připomínající, že zde v roce 1779, když obhlížel výstavbu opevnění proti Prusku, stanul císař Josef II. (odtud jméno kopce, předtím se nazýval Uhlířský vrch), ale z vrcholu už hezkých pár desetiletí nebylo nic vidět a těch několik žulových skalek na jeho úbočí také v kontextu Jizerských hor nijak neohromí.

Vše se změnilo v roce 2009, kdy zde byla přičiněním přilehlých obcí Rádlo a Vratislavice nad Nisou postavena dřevěná rozhledna. Volně přístupná 20 m vysoká věž umožňuje vskutku nádherný kruhový rozhled – za dobré viditelnosti lze vidět nejen přilehlé hřebeny Jizerských hor, ale i Krkonoše se Sněžkou, Podkrkonoší, Český ráj s Kozákovem či známou siluetou Trosek, Ještědský hřbet a přímo pod vrchem údolí Lužické Nisy s aglomeracemi Liberce a Jablonce.

Rozhledna na Císařském kameni

Další kamínek k atraktivitě těchto míst přibyl koncem roku 2010, kdy byla v lesích pod Císařským kamenem otevřena naučná stezka. Vznikla zásluhou liberecké organizace Českého svazu ochránců přírody Armillaria v rámci programu NET4GaS Blíž přírodě. Pětikilometrová okružní trasa stezky Mojžíšův pramen – Císařský kámen začíná a končí, jak už jméno napovídá, u výletní restaurace Mojžíšův pramen na severním okraji rozlehlých lesů Císařského kamene. U studánky využívané odnepaměti poutníky (dnes uzavřené pod rozpadajícím se altánkem) vzniklo první pohostinství již v roce 1876. A restaurace pohostí dobře i dnes.

Naučná stezka je zaměřena přírodovědně a zejména lesnicky. Na šesti tabulích najdeme podrobné povídání o funkcích lesa, o ohrožení lesních porostů, významu vody v lese i spoustu fotografií lesních obyvatel a rostlinstva. Z lesa za celou cestu vyjdeme jen na velmi krátkou chvíli. Od restaurace Mojžíšův pramen jdeme kousek souběžně se žlutou turistickou značkou, poté pokračujeme podél jednoho z mnoha lesních potůčků, uhýbáme vpravo lesní cestou procházející pod vlastním vrcholem Císařského kamene, pokračujeme souběžně se zelenou značkou přicházející z vrcholu (až k rozhledně stezka nezachází, můžeme si k ní udělat krátkou, avšak hodně strmou odbočku), dotkneme se silnice, odkud se (dočasně, než paseka zase zaroste) otevírá krásný výhled na Ještěd, mineme malebnou vodní nádrž Pod Císařským kamenem a přes osadu Sedmidomky se vrátíme do výchozího bodu.

Ze slavnostního otevření stezky

Příjemná procházka po lesních cestách, žádné velké krkolomnosti, pohodlnou chůzí tak hodinka a půl. Asi nejlepším východištěm pro výlet na Císařský kámen je údolí Lužické Nisy. Jezdí tudy četné spoje mezi Libercem a Jabloncem – jak autobusy, tak vlak a dokonce i úzkorozchodná tramvaj! K východišti naučné stezky u Mojžíšova pramene vede žlutá turistická značka z Vratislavic nad Nisou (cca 2 km). Teď v zimě se jistě hodí informace, že při dobrých sněhových podmínkách je naučná stezka i velmi příjemnou projížďkou na běžkách. Jen odbočku k rozhledně po zelené turistické značce bych na běžkách příliš nedoporučoval, lépe objet to po žluté přes osadu Milíře s řadou pěkných ukázek jizerské roubené architektury. Nechcete-li se vracet k Mojžíšovu prameni, nabízí se ještě jedna možnost. U Sedmidomků se napojuje další naučná stezka, taktéž z dílny ČSOP Armillaria. Ta vás provede Veseckým údolím kolem malebného Veseckého (Mlýnského) rybníka, obklopeného z jedné strany žulovými skalkami a z druhé rašeliništi, až na okraj liberecké aglomerace. Obě stezky jsou značeny klasickým šikmým zeleným pruhem a orientačně nejsou náročné.

Jedna z roubených chaloupek v Milíři

Článek a fotografie poskytl časopis Naše příroda.

Občanské sdružení Naše příroda je neziskovou organizací. Jejím základním cílem je informovat o přírodě, životním prostředí a jejich ochraně.

autor: Jan Moravec
Spustit audio