Návrat Nového hradu

24. prosinec 2012
Monitor

V roce 2012 uplynulo 600 let od chvíle, kdy se na svém zbrusu novém hradě u Kunratic poprvé zdržoval český král Václav IV. Po šesti stoletích zde opět zavládl čilý ruch. Rozeběhl se projekt záchrany hradu.

Osudy Nového hradu u Kunratic sledujeme už několik let a příliš dobrých zpráv jsme neměli. Pokud se objevily nějaké naděje, zůstávaly na papíře. Rok 2012 přinesl zásadní změnu, kterou postupně představujeme v pořadu Návrat Nového hradu. Současně se rozhlédneme také po přírodní památce Údolí Kunratického potoka, ve které se areál hradu i obléhacího tábora nachází.

S čím vším počítá schválený projekt? Co všechno se skutečně v areálu hradu během roku odehrálo? Jak tyto práce zasahují do přírodní památky Údolí Kunratického potoka? Čím vším je tato lokalita zvláštní? Jaké druhy zde žijí? Co zajímavého zde roste? Jaké plány jsou spojeny s rokem 2013? Odpovědi uslyšíte od zástupců Magistrátu hl. m. Prahy Ing. arch. Anny Anděrové a Ing. Jiřího Roma. Archeologický výzkum a následný archeologický dohled přiblíží PhDr. Jaroslav Podliska, Ph.D., z Národního památkového ústavu. Společně s arch. Miloslavem Hanzlem z Girsa At, spol. s.r.o., nahlédneme do upřesněného projektu uprav v areálu a sanace hradních zdí. Průběh samotné stavby nastíní Jan Valicsek z provádějící firmy Haniš – rekonstrukce a opravy historických staveb s.r.o. Součástí pořadu je také představení přírodních krás. Do světa rostlin vstoupíme s vyprávěním botanika Václava Větvičky, který v současné době působí jako vedoucí správy zámeckého parku ve Štiříně, do říše brouků nás zavede Jan Schneider z České společnosti entomologické.

Archeologický výzkum odhalil v jedné sondě založení hradu, který zde byl doslova přilepen maltou na skálu

Nový hrad u Kunratic si nechal Václav IV. postavit v letech 1411-1412. Průběh stavby byl poměrně detailně zaznamenán v písemných pramenech. Využil jich například Cyril Merhout, když sepisoval své Čtení o Novém hradě a Kunraticích: „Jaký ruch nastal na hradišti! Vážný a zkušený stavitel Kříž, který se dobře osvědčil znamenitou stavbou radnice Novoměstské, pověřen králem k vybudování Nového hradu. Vědělť král dobře, jakému znamenitému mistru svěřuje nové dílo, vždyť Křížův rod působil sám na vytvoření zvláštní stavitelské školy a sám tvůrce Nového hradu byl jedním z nejlepších hlav vrcholní gotiky. Aby jistota díla dobrého byla ještě větší, řídil je Hertvín a k ruce jim byl přidán písař Blažej." Dočíst se můžete také informace o roku 1412: „Cihly na hrad vozeny z Prahy a jistě ještě v roce 1412 hodně se dostavovalo; poznamenal písař novoměstský do staropražských knih, že ještě koncem toho roku dostal vozka Mařík 12 grošů za přivezení cihel na hrad. Ale hradní palác byl už zcela dohotoven a král Václav v roce tom již zde sídlil.“

Nový hrad u Kunratic v listopadu 2012

Rok 2012 jako rok změny
V průběhu roku 2012 došlo k vykácení stromů, které narušovaly zdi hradu. V červnu proběhl archeologický výzkum v místech ukotvení budoucího mostu přes příkop. Od října probíhaly také přípravné práce, při kterých bylo nepatrně zarovnáno dno ve sklepení hradu a odstranění se dočkaly také některé z pařezů. Současně byly z násypů vybírány kameny použitelné ke zpevnění hradních zdí a otevřen jeden ze starých kunratických lomů, kde byl zbývající kámen dotěžen. Detaily uslyšíte v pořadu Návrat Nového hradu včetně plánů na rok 2013.

15. listopadu probíhala první těžba kamene na sanaci hradních zdí

Kouzlo Údolí Kunratického potoka
Přírodní památka Údolí Kunratického potoka byla vyhlášena v roce 1988 na rozloze 104 ha. Patří do areálu téměř 300 ha velkého lesa v katastru Krče, Michle, Kunratic a Chodova. Místní mu nejčastěji říkají Krčský les, pro jiné bývá obvykle lesem Kunratickým. Samotný název ovšem nezmění nic na působivé pestrosti vzácných druhů. Do světa rostlin nás svým vyprávěním zavede Dr. Václav Větvička.

Před zimou byla klenba zahrnuta, aby nedošlo k dalšímu poškození

Kunratický les nabízí úkryty také řadě vzácných brouků. Na konkrétní druhy a průběh monitoringu se zaměříme s entomologem Janem Schneiderem v lednových magazínech Natura.

Nový hrad u Kunratic ve vysílání Leonarda
Nový hrad u Kunratic a přilehlý obléhací tábor patří k významným místům, které mohou rozšířit naše znalosti historie. Ve vysílání Leonarda jsme se těmto památkám věnovali několikrát. Nejprve v cyklu Putování po středověkých hradech a tvrzích středních Čech s prof. Tomášem Durdíkem v části Jeden smutný příběh za druhým. Následovaly dokumenty Hrady mlčí o pomoc, Hra o hrad a řada článků jako např. Výzkum s jedním střepem či Husité znovu získávají tvář.

Nový hrad u Kunratic v říjnu 2012
autor: Adriana Krobová
Spustit audio