Návrh rozpočtu poslala vláda s jednodenním předstihem do sněmovny. Babiš doufá, že projde bez větších problémů

Vláda poslala do sněmovny návrh rozpočtu na příští rok. Plánovaný schodek je šedesát miliard korun. Ministři ho museli poslancům předat do konce září. Rozpočet počítá s růstem platů učitelů a zdravotníků, zvýšením odvodů za státní pojištěnce, růstem důchodů i výdaji na bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tisková konference ANO, Andrej Babiš

tisková konference ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO doufá, že rozpočet projde sněmovnou bez větších problémů.

„Na rozpočtovém výboru se má projednávat 12. října. Debatu očekávám klasickou, opozice bude všechno kritizovat. Přitom my se snažíme dohánět věci, které tady někdo v minulosti zanedbal,“ řekl Babiš.

„Doufejme, že naši koaliční partneři nezapomenou na to, že jsme rozpočet společně odhlasovali a že se budou ve sněmovně chovat kolegiálně,“ dodal ministr financí.

Rozpočet by podle předsedy rozpočtového výboru sněmovny Václava Votavy z ČSSD mohli poslanci schválit v první třetině prosince.

Pravicová opozice je proti

Návrh rozpočtu kritizuje opozice. Například TOP 09 už dřív oznámila, že ho navrhne vládě vrátit. Požaduje, aby snížila schodek a výdaje o třicet miliard. ODS tvrdí, že návrh rozpočtu je rozhazovačný a Sobotkova vláda jeho schválením opouští standardní ekonomiku, která je založena na svobodném trhu a volné soutěži.

„Zásluhou podnikatelů, živnostníků a jejich zaměstnanců se české ekonomice daří a výběr daní roste. Vláda by měla přestat plýtvat těmito penězi a využít je k tomu, aby se v České republice žilo ještě lépe," řekl předseda ODS Petr Fiala, podle kterého by vláda měla dosáhnout vyrovnaného rozpočtu a investovat do vzdělání či dopravní infrastruktury.

Vláda schválila rozpočet se schodkem 60 miliard. Počítá s růstem důchodů i výdaji na bezpečnost

Číst článek

Rozpočet na příští rok počítá se schodkem 60 miliard korun. Celkové příjmy by podle dostupného návrhu měly příští rok být 1244,7 miliardy korun a výdaje 1304,7 miliardy korun. Vláda návrh podpořila minulý týden.

„Prioritou jsou bezpečnost a obrana, zvýšení penzí, zvýšení platů ve zdravotnictví a školství a věda a výzkum,“ informoval už dříve premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme