Návštěva Pence je pro Evropany dobrá zpráva. Lepší než kdyby Trump dál jen tweetoval, říká analytik

Zatímco Donalda Trumpa první oficiální návštěva Evropy ještě jen čeká, viceprezident Spojených států Mike Pence v pondělí ukončil svou třídenní návštěvu kontinentu. Během ní několikrát ujistil evropské partnery o pokračující vzájemné spolupráci. Jeho návštěva, během které vystoupil na bezpečnostní konferenci v Mnichově, navštívil někdejší koncentrační tábor a setkal se s představiteli Evropské unie, zdůraznila rozdíly ve vystupování a veřejných projevech mezi ním a jeho nadřízeným. I přesto tvrdí Kryštof Kozák, vedoucí katedry severoamerických studií na Univerzitě Karlově, že oba zastávají stejnou politiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký viceprezident Mike Pence na návštěvě Evropy

Americký viceprezident Mike Pence na návštěvě Evropy | Zdroj: Reuters

„Zprávy o smrti Západu zveličovaly,“ prohlásil o návštěvě Pence v pondělí předseda Evropské rady Donald Tusk. Americký viceprezident mu na své finální zastávce v Bruselu prý sdělil, že Donald Trump podporuje současný systém mezinárodního práva, Severoatlantickou alianci a myšlenku společné Evropy, informovala agentura Reuters.

Závazky jsou pevné a trvalé. Pence v Bruselu ujistil Evropskou unii o americké podpoře

Číst článek

Donald Trump přitom před časem označil Severoatlantickou alianci za zbytečnou a vyvolal tak znepokojení mezi evropskými partnery obranného paktu. Pence naopak ujistil, že Spojené státy budou alianci podporovat, očekávají ale, že evropské země splní své finanční závazky vůči ní. Symbolický význam mělo i setkání Pence s představiteli Evropské unie, zejména poté, co Trump označil rozhodnutí Velké Británie opustit společenství za správné a naznačil, že ji můžou následovat další země.

To, co Mike Pence prezentoval v Evropě, se zcela výrazně liší od toho, co během posledních měsíců naznačoval jeho nadřízený Donald Trump. Jak tomuto rozdílu rozumět?

Mike Pence je na rozdíl od Donalda Trumpa politik, který má zkušenosti z Kongresu a z fungování amerického politického systému. I když jsou jeho názory v některých věcech extrémní, tak je přece jen schopen naslouchat svým poradcům, je si vědom geopolitických souvislostí, a proto si je také vědom důležitosti NATO.

Americký viceprezident Mike Pence při prohlídce tábora v Dachau | Foto: Reuters

Je velmi důležité, že přijel do Evropy. Spousta Evropanů je z prvních kroků Donalda Trumpa vyděšená a neví, co si mají myslet. Mike Pence a jeho osobní návštěva v Evropě je symbolicky důležitá, aby ukázala, že i když je Donald Trump schopen na Twitteru říkat spoustu věcí a reagovat impulzivně, tak administrativa jako celek rozhodně nechce podnikat nějaké neuvážené kroky, jako rozpouštět NATO nebo opouštět evropské partnery.

Je ale důležité si uvědomit, že Mike Pence, stejně jako Donald Trump, je v Evropě, protože tlačí na evropské státy, aby výrazně navýšily své rozpočty na obranu. Používá k tomu nepřímé výhružky i volatilní osobnost Donalda Trumpa, aby ukázal, že Evropané potřebují svou bezpečnost začít brát vážně.

Je podle vás možné na dálku na základě tohoto rozdílného chování říct, do jaké míry se politika a pohled nad svět Mika Pence a Donalda Trumpa shodují a do jaké míry je toto osobní aktivita viceprezidenta?

Nemyslím, že je to osobní aktivita. Největší rozdíl mezi těmito dvěma muži je, že Mike Pence je relativně konzistentní ve svých názorech, relativně uměřený a dává si pozor na to, co říká. Tyto dvě osobnosti se často dávají do kontrastu, Mike Pence je ale viceprezidentem Donalda Trumpa. Donald Trump si ho vybral právě proto, že s ním v řadě otázek politicky souzní.

Má tato cesta šanci zmírnit napětí, které mezi Evropou a Spojenými státy v posledních týdnech vzniklo?

Americký viceprezident Mike Pence na návštěvě Evropy | Foto: Reuters

Je otázkou, jakým způsobem se měří úspěch, nicméně pokaždé, když je důležitý americký státník ochoten sednout do letadla, přiletět do Evropy a hovořit se svými evropskými protějšky, je to v podstatě dobrá zpráva. Pokud by Donald Trump do Evropy nikoho neposlal a dál se věnoval tweetování, tak by to pro Evropany bylo horší. To, že Mike Pence do Evropy přijel, určitě někoho alespoň trochu upokojilo, že Evropa není ze strany americké administrativy úplně ignorována.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme