Ne v našem městě. Slovenský bloger přesvědčuje vesničany, aby nevolili Kotlebovy nácky

Ne v našem městě – tak se jmenuje slovenská iniciativa z Banské Bystrice. Chce přesvědčit lidi, aby v listopadových krajských volbách volili někoho, kdo nebude šířit v jejich okolí extremismus. Před čtyřmi lety právě v Banskobystrickém kraji získal post župana Marian Kotleba, šéf strany, která se otevřeně hlásí k odkazu fašistického slovenského státu. A tak se tamní aktivisté rozhodli, že to už příště nedopustí.

Slovenský bloger Jakub Pohle jezdí s kamerou po těch nejzapadlejších vesnicích Banskobystrického kraje a povídá si s lidmi o jejich problémech, volbách i současném županovi.

Za dvaadvacet dní projede Jakub šestašedesát míst a natočí stovky rozhovorů. Na středním Slovensku je v podstatě hvězdou sociálních sítí, a právě proto ho podle Martiny Strměňové iniciativa Ne v našem městě oslovila.

„On se profiluje do takového satirického postoje, dělá si legraci z věcí, které nejsou správné, a je to vlastně Bystričan,“ vysvětluje Strměňová.

Dokument pak dostanou k dispozici všichni kandidáti, aby věděli, co tamní obyvatele nejvíc tíží. Samotného Jakuba překvapuje, jak se lidé ke Kotlebovi staví. „Nedá se jednoduše určit, kdo fandí komu,“ říká.

Marian Kotleba

Už teď se do voleb přihlásilo osm kandidátů, nejvíc v historii, a většina z nich už se shodla na tom, že se ve finále proti Kotlebovi spojí. Co když ale Kotleba nebude kandidovat? „Tak jako tak bude dokument cenný zdroj pro kohokoliv, kdo se dostane na post župana,“ dodává Strměňová.

Zda Kotleba do voleb půjde, nemusí záležet jen na něm. Banskobystrického župana v předešlých dnech policie obvinila z extremismu.

autor: pan
Spustit audio