Nečekané bakterie v mateřském mléce

7. leden 2013
Monitor

Mateřské mléko má nečekaně vysokou mikrobiální diverzitu: španělští vědci v něm našli víc než 700 různých druhů bakterií.

Jedním z faktorů, které mají vliv na utváření bakteriální mikroflóry nově narozeného dítěte, je mateřské mléko. Je známo, že obsahuje bakterie, ale jejich složení zatím není příliš dobře prostudováno. Španělští vědci proto využili takzvané pyrosekvenování DNA, při kterém souběžně probíhají statisíce sekvenačních reakcí. Mohli tak rychle identifikovat kompletní mikrobiom mateřského mléka a sledovat, jak se mění v průběhu času.

V kolostru neboli mlezivu, které mléčné žlázy matky produkují jen několik dní po porodu, vědci objevili víc než 700 různých druhů bakterií. To je výrazně větší počet, než jaký předpokládali odborníci. Nejčastěji se v kolostru vyskytovaly bakterie Weissella, Leuconostoc, Staphylococcus, Streptococcus a Lactococcus. Naproti tomu v období mezi prvním a šestým měsícem života novorozence začaly převládat druhy typické pro ústní dutinu, jako jsou bakterie Veillonella, Leptotrichia a Prevotella.

Zajímavé je i zjištění, že mléko matek s nadváhou nebo těch, které v těhotenství přibraly víc než se doporučuje, má sníženou mikrobiální diverzitu. Vliv má i způsob porodu: mateřské mléko žen po plánovaném císařském řezu je na bakterie chudší než mléko těch, které rodily přirozenou cestou. Pokud však šlo o neplánovaný zákrok, bylo složení bakterií podobné. Tento objev naznačuje, že složení mikrobiomu v mateřském mléce ovlivňuje i fyziologický stres a hormony.

Zdroj: FECYT

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.