Nechodí do fitness center. Jiří Štěpnička si životní svěžest udržuje fyzickou prací

11. září 2017

V Národním divadle působí už 42 let, za roli Raymonda v Blackbirdu získal cenu Thálie. Gentleman českého divadla Jiří Štěpnička ale zvládá i řadu dalších činností. S kým ze světových hvězd má téměř stejný hlas? A jak se udržuje v kondici? Odpovědi zjišťoval Jan Rosák.

Herec a dabér Jiří Štěpnička propůjčil svůj hlas řadě slavných osobností. Vedla Michaela Douglase, Stevena Seagala nebo Mela Gibsona namluvil také Harrisona Forda. Právě s představitelem Indiana Jonese má údajně naprosto identický hlas. A společných věcí se dá najít mnohem víc.

„Dokonce jsem točil nějakou reklamu pro americké rádio tady, je to asi 10 let. Nebylo tam vidět do studia, ale u zvukaře byl supervizor z Ameriky a říkal ‚ježíšmarjá, kdo to je? Ten má hlas jako Harrison Ford‘. A zvukař říká ‚no, to je prd, ale počkejte, až přijde‘.“

Jiří Štěpnička údajně také běhá stejně špatně. A tuzemského dabéra mimo jiné fascinuje, že Harrison Ford je truhlář, který při dobré náladě vytváří pro hollywoodské kolegy intarzovaný nábytek. Oblibu fyzické práce totiž chápe, je to jeho oblíbený způsob odreagování.

„Když jsem na chalupě, tvořím jiným způsobem. Nechodím do fitness centra, já si udržuju životní jaksi svěžest fyzickou prací. Nehledě na to, že na to, co postavíš a uděláš, se můžeš podívat a můžeš si to zhodnotit, jestli je to dobrý nebo špatný. Kdežto to u divadla chybí.“

Kdo byl hrdinou dětství Jiřího Štěpničky? A proč už několik dekád působí v Národním divadle? Poslechněte si celý rozhovor!

Jiří Štěpnička, Jan Rosák
autoři: Jan Rosák , redakce
Spustit audio