Nedávejte Nemocnici Na Františku soukromníkovi, vyzývá Prahu 1 sousední městská část

6. prosinec 2017

Proti plánu Prahy 1 přenechat Nemocnici Na Františku soukromníkovi se vyslovila její sousední městská část - Praha 7. „Sedmička" sousední část vyzvala, aby zrušila koncesní řízení a raději o převzetí nemocnice jednala s vedením hlavního města. Obyvatelé Prahy 7 přitom žádnou vlastní nemocnici nemají a nejblíž mají právě do Nemocnice Na Františku. Se záměrem nechat nemocnici soukromníkovi ale nesouhlasí ani opoziční zastupitelé na Praze 1.

„Považujeme za velmi riskantní krok přenechat formou koncesního řízení nemocnici soukromému provozovateli na 35 let,“ řekl Hospodářským novinámstarosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě). Opozice na Praze 1 považuje podmínky výběru nového provozovatele Nemocnice Na Františku za neprůhledné a špatně nastavené. Například zastupitel za Zelenou pro jedničku Petr Kučera podle listu kritizuje plán městské části platit budoucímu provozovateli 50 až 60 milionů ročně.

Takovou částku přitom Praha 1 nemocnici posílá už v současnosti. Radní Prahy 1 Daniel Hodek z ČSSD chce, aby tato suma naopak klesla. Pokud by se soukromý provozovatel nenašel, radnice by musela Nemocnici Na Františku podle Hodka dotovat až 100 miliony ročně. Už v minulosti přitom městská část v nemocnici zavřela některá oddělení a rušila lůžka.

Zájem provozovat nemocnici zatím projevila například skupina Penta Marka Dospivy. Zvažuje to taky fond Hartenberg, který spravuje peníze šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. A účast podle novin nevyloučila ani společnost Agel Tomáše Chrenka.

autor: Radek Horáček
Spustit audio