„Nejdřív je třeba omezit sůl,“ říká 88letá makrobiotička Jarmila Průchová v Automatkách

16. prosinec 2015

V padesáti letech objevila makrobiotiku, zachránila jí život a synovi navrátila zrak. Jarmila Průchová, průkopnice makrobiotiky u nás a autorka mnoha knih (Léčivé byliny úplně jinak – bezpečněji než dosud; Dvě nové hrozby pro každého: diabetes a hypoglykemie; Chudáci děti a jak je chránit a dalších), přijala pozvání do Automatek. V redakci způsobila poprask prohlášením, že je momentálně líná jezdit čtyři kilometry na běžkách pro nákup, a tak na zimu přijela z Krkonoš do Prahy.

Jarmila Průchová je v 88 letech plná elánu a optimismu. Nechává se pravidelně vyšetřit a nikdy prý neměla ničeho nedostatek. Nejí maso ani nepije mléko. Většinu roku žije na horách. „Straním se lidí, oni pořád chtějí, abych jim něco o makrobiotice řekla, a pak s ní ani nezačnou, to je pro mě vysloveně ztráta života,“ říká.

Podle Jarmily Průchové se nedědí nemoci, ale stravovací návyky. „Jakmile se nezlikviduje nadměrné množství soli, tak se nikomu nepodaří zbavit se cukru, který je dnes jed číslo jedna. Nejdřív je třeba omezovat sůl a místo toho dávat naše dobré koření, to je cokoliv, co roste na našich loukách tady kolem nás, nízké bylinky tak do 20–30 cm z naší klimatické zóny,“ dodává.

Čtěte také

„V Praze je nejlepší, když má někdo balkon anebo lodžii. Dá si kolem balkonu truhlíčky a může tam pěstovat. Vedle petrželky (nosič vitaminu C) je nejlepší pažitka a může se pěstovat třeba zelená nať cibule. A dnes se dá všechno koupit. Před sedmatřiceti, osmatřiceti lety se nám vůbec nesnilo o tom, že by člověk zašel do krámu a tam by se tohle dalo koupit,“ upřesňuje Jarmila Průchová.

„Já jsem všecko ze 40–50 polotovarů dělala doma. Jezdila jsem do Braníka do pivovaru a tam mi sládek dal do kanystru žlutou tekutinu a já vařila a vařila, až jsem nakonec měla ječmenný slad. A když jsem dělala doma tofu, to už by dneska nikdo nedělal! Všechno jsme si doma dělali sami a vydrželi jsme to, protože s každým soustem jsme zjišťovali, že máme víc odvahy, víc síly, a hlavně jsme klidnější!“

Co bychom měli okamžitě vyškrtnout ze svého jídelníčku a jak chránit naše děti? Odpovědi si poslechněte v rozhovoru s Jarmilou Průchovou v Automatkách.

03532602.jpeg
autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.