Nejdřív se vydejte do zoo, radí Petr Slavík začínajícím fotografům

29. říjen 2014

Fotoaparátem zaznamenává obrázky z divoké přírody, ale fotky mu doma na zdech nevisí. „Své fotky nepovažuji za tak úžasné,“ vysvětluje fotograf divočiny Petr Slavík, který si vytyčil nový cíl – vyfotit tygra ussurijského, největší kočkovitou šelmu na světě, v přirozeném prostředí.

Začínajícím fotografům radí, aby začali fotografovat v zoologických zahradách. „Nestojí to tolik peněz a zvířata vám neutečou,“ tvrdí. Afrika je totiž sice Mekkou fotografů, ale záleží, jaké snímky si odtud přivezete. „Každý z návštěvníků má lepší vybavení než máte vy. Je to docela boj,“ uvažuje.

Čtěte také

Zvířata jsou navíc individuality, u kterých se nemůžete na nic spolehnout. „Můžete potkat medvěda s dobrou náladou i se špatnou náladou,“ uvádí příklad a současně vzpomíná, jak v Botswaně ujížděl autem před rozčílenou slonicí.

K focení zvířat tedy člověk potřebuje trpělivost, čas a rozvahu. I Petra Slavíka však některá zvířata přivádějí k šílenství. Třeba jeho čivava. „Co ten dokáže během dne vyvést, to člověka přivede k šílenství,“ prozrazuje.

Petr Slavík, fotograf divočiny

Je třeba, aby se fotograf o zvířata skutečně zajímal? A existuje zvíře, které nikdy nikdo nevyfotografoval? I to zajímalo moderátorku Lucii Výbornou mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio