Nejlepší kachna je jen se solí a kmínem. Ochutnal ji i hrabě František Kinský

Příprava kachny může být úplně jednoduchá. Lahodný recept se všemi triky prozradil šéfkuchař Svatoslav Skřipec v Plzeňské restauraci v pražském Obecním domě. Kachnu doplnil červeným zelím a knedlíkem, což ocenil i hrabě František Kinský, který dorazil na ochutnávku.

Staročeská kachna

1 čerstvá kachna
sůl
kmín

Postup:

Kachnu očistíme, řádně prosolíme ze všech stran (sůl vytáhne chuť), posypeme hustě kmínem.

Položíme ji na mřížku nad pekáček. Kachna je pak křupavá, sádlo steče do pekáče pod ní. Kachnu pečeme pokud možno s kastrůlkem s vodou 1 hodinu a 55 minut při 135 stupních. To platí pro tzv. kalibrované kachny – 2,2 kg. V troubě kachnu poléváme samotným výpekem, nepodléváme.

Červené zelí

1 hlávka červeného zelí
1 l vody
hrst cukru
100 ml octa
sůl
kachní sádlo z výpeku
1 brambor nebo mouka na zahuštění zelí

Nakrájíme červené zelí

Postup:

Do kastrolu dáme 1 l vody, 1 dcl octa, cukr podle chuti, špetku soli. Směs necháme svařit, mezitím si nakrájíme zelí (hlávku napůl, pak na čtvrtky a poté dle citu dokrájet na nudličky).

Zelí přidáme do svařené směsi. Podusíme cca 20 minut a zahustíme 3 – 4 lžícemi polohrubé mouky nebo jednou strouhanou bramborou. Necháme ještě chvíli provařit. Nakonec přidáme trochu vypečeného sádla z kachny.

Podáváme s jakýmkoliv druhem knedlíků.

Svatoslav Skřipec

Vyučil se v roce 1982 v Karlových Varech pro tehdejší Československé státní lázně, kde po vyučení nastoupil do hotelu Sanssouci. Po třech letech přestoupil do Hotelu Imperial, kde se vypracoval až na pozici zástupce šéfkuchaře. Po roce 1989 odešel do Německa, kde získal vědomosti a zkušenosti v oboru výroby uzenin a masných specialit. Po návratu do České republiky nastoupil jako šéfkuchař do hotelu Venus v Karlových Varech. Když přišla po čase nabídka pracovat v Obecním domě v Praze, nebylo nad čím přemýšlet.

Naďa Konvalinková, Svatoslav Skřipec, František Kinský, Patrik Rozehnal

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.