Nejlevnější olympijský park přilákal nejvíc návštěvníků – 400 tisíc

22. srpen 2016

Přes 370 tisíc lidí za uplynulých 17 dní prošlo branami pardubického olympijského parku, další desetitisíce navštívily doprovodné akce. Pardubický park je od začátku ve srovnání s dalšími parky na Lipně, v Ostravě a v Plzni návštěvnicky nejúspěšnější.

Sportoviště byla v Pardubicích přímo v centru města - v nově opraveném parku Na Špici, v místě bývalých jatek vedle Tyršových sadů, na obou březích Labe i na pěší zóně nebo na zámku.

Organizátoři vsadili hlavně na děti, které si mohly na jednotlivých stanovištích vyzkoušet víc než 60 druhů sportů.

Návštěvnost byla pro všechny překvapením už první den 5. srpna, kdy na zahajovací ceremoniál dorazilo na 27 000 lidí. Davy parkem proudily zejména o víkendech, ale ani v týdnu si pořadatelé na nedostatek návštěvníků nemohli stěžovat. Jejich celkový počet bez úvodního a závěrečného ceremoniálu a doprovodných akcí dosahuje 374 000 tisíc.

Čtěte také

„Tento projekt předčil naše očekávání zejména, co se návštěvnosti týče, taková akce tu od roku 1931 nebyla,“ zhodnotil projekt náměstek primátora pro sport Jakub Rychtecký.

Stejně pozitivně průběh akce hodnotí také manažer parku 2016 Pavel Stara. „Projekt dopadl nad očekávání dobře. Pardubice takovou akci potřebovaly a taky si ji podle toho všichni užili. Šlo nám hlavně o to, aby se v parku cítili dobře jak děti, tak i jejich rodiče, a to se nám podle nás podařilo,“ uvedl Pavel Stara a pro ČRo Pardubice dodal, že se při započítání doprovodných a kulturních akcí olympijský park do Pardubic přitáhl okolo půl milionu návštěvníků, jeho rozpočet byl přibližně devět milionů korun.

Závěrečný koncert v podání Komorní filharmonie Pardubice

Komplikace v dopravě, jinak klid

Organizátoři kvůli olympijskému parku uzavřeli několik ulic v centru Pardubic. Odpolední dopravní špička se tak projevovala víc než v běžných dnech.

Radnice v době konání olympijského parku také kvůli časovému posunu a přímým přenosům u olympiády omezila vyhlášku o dodržování nočního klidu. Klid bylo nutné v centru města dodržovat pouze mezi 4 a 6 hodinou ranní. Ve fan zóně byl ale poměrně klid, protože večerních přenosů s českými sportovci nebylo moc.

Ředitel městské policie Rostislav Hübl potvrdil, že kromě dvou hlučných bezdomovců neřešili strážníci vůbec nic. I tak v parku dohlížely posílené hlídky, a to nejen městské, ale i státní policie.

Čtěte také

„Na rozdíl od Lipna Pardubice nebyly tak vidět. Dokázaly však, že i na relativně malém prostoru se dá udělat hodně muziky. Projekt sice skončil, něco nového však začíná, například se blíží zimní Olympiáda dětí a mládeže. Doufám, že to Pavel Stara slyší a tuto výzvu přijme,“ naznačil hejtman Martin Netolický potenciálního manažera zimní olympiády.

autoři: pta , ba
Spustit audio