Nejmenší třírozměrné pero, které píše do vzduchu

6. červen 2014

3D pera jsou zvláštní kategorii třírozměrného tisku, kdy polohu tiskové hlavice v prostoru neurčuje postupně stroj, nýbrž v zásadě dosti libovolně lidská ruka.

Ve skupině třírozměrných per patrně letos nejvíce zaujalo veřejnost pero s názvem LIX 3D pen, které má za sebou veleúspěšnou investiční kampaň na serveru Kickstarter. Má rozměry běžného značkovacího fixu a pracuje s roztaveným barevným plastem ve formě vlákna (filamentu), které blízko hrotu pera zahřívá na teplotu 200 stupňů Celsia. Tento plast pak na vzduchu velmi rychle tuhne, což umožňuje uživatelům pera vytvářet poměrně rychle a přesně pevné linie, kontury a sítě ve třírozměrném prostoru. Jejich prostřednictvím pak vznikají různé tvary, jakoby visící ve vzduchu.

Funkce tohoto třírozměrného pera mohou zaujmout především umělce, módní návrháře, designéry či architekty, kteří si chtějí či potřebují vytvořit něco reálného a hmatatelného v prostoru před sebou, objekt či model, drátěnou sochu či dekoraci. Pero LIX má hmotnost pouhých 40 gramů a je uzavřeno do aluminiového obalu. Jeho psací či kreslící funkce jsou podmíněny jednak vložením plastové náplně, jednak připojením ke zdroji elektrického proudu, například pomocí USB kabelu k notebooku či počítači.

Třírozměrné pero LIX 3D pen

V současnosti si lze předplatit toto trojrozměrné pero na serveru Kickstarter, konkrétně částkou 155 amerických dolarů, přičemž v této ceně je i 5 balení s třiceti tenkými tyčovitými náplněmi barevného plastu. Přes léto bude ještě probíhat fáze beta testování 3D pera s pomocí vybraných zájemců z řad veřejnosti. První dodávky již plně odzkoušeného produktu slibuje výrobce zaslat klientům někdy na podzim tohoto roku. Jedno balení s třiceti plastovými náplněmi bude samostatně stát asi 10 dolarů.

Třírozměrné pero LIX 3D pen

Předchozí srovnatelné prostorové pero s názvem 3Doodler (z roku 2013) bylo mnohem větší - jeho hmotnost činila 200 gramů a působilo v ruce velmi objemně. Naopak jím vytvořené prostorové čáry z plastu působily v porovnání s perem LIX poněkud křehce.

Zdroje: Phys.Org, IFL Science, Science Alert, Bored Panda, Colossal, Popular Science (3Doodler), LIX 3D Pen, Kickstarter

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio