Nejmodernější vědecké pokusy a prastaré faustovské téma jsou námětem románu They Dorn

3. březen 2016

Nešťastní, v originále Die Unglückseligen je titul románu německé spisovatelky a moderátorky literárních pořadů They Dorn. Autorka v knize vydané mnichovským nakladatelstvím Knaus, a zatím nedostupné v českém překladu, zpodobuje věčné faustovské téma o spojení romantického vztahu s extrémní vědou.

Mohou být buňky nesmrtelné? To je otázka, kterou si klade protagonistka románu Johanna Mawet a dělá množství testů na akvarijních rybkách zebřičkách. Proč zrovna na nich? O tom později.

Johana je molekulární bioložka a ví velmi dobře, že se už u 30letého organismu začínají projevovat první symptomy stárnutí: svalový aparát ztrácí výkonnost, později už nejsou plíce tak výkonné, i srdce a ledviny nejsou stoprocentně to, co bývaly. Denně odumírají tisíce nervových buněk. Imunitní systém se oslabuje, každá rýma je latentním nebezpečím. Chce se pokusit zdvoj- nebo ještě lépe ztrojnásobit biologické maximum, jinými slovy prodloužit život lidí.

A do hry se vracejí opět rybky zebřičkyO nich je totiž známo, že dovedou nahradit zraněné nebo oddělené orgány. Na této rybí schopnosti založí Johana svůj výzkum. Ovšem výzkumný ústav její „vědecké bádání“ nepodpoří a tak se obrátí na jednu z amerických elitních univerzit, která jí vyhoví a velkoryse její projekt dotuje. Ve Státech se může bez jakéhokoliv omezení věnovat svému výzkumu, který přesahuje hranice molekulární biologie a zasahuje do filozofie a fyziky. To vše výjimečně inteligentní a erudovaná Johana, vybavená nadměrnou energií a stoprocentní koncentrací zvládá, ne hravě, ale přece.

Na americké univerzitě se seznamuje se zvláštním kolegouPo několika podivuhodných společných zážitcích se dozvídá, že je to známý fyzik, Johann Wilhelm Ritter, narozený v roce 1776. Samozřejmě že sekvenuje jeho DNA, aby se dostala věci na kloub. To už je ale trochu příliš i pro americký ústav a tak - v tomto stádiu už milostný pár - utíká zpátky do Německa. Konec tedy zůstává otevřený. Jak jinak…

Thea Dorn - obdobně jako její protagonistka - disponuje vysokou inteligencí, a navíc literárním talentem. Vede nás laiky jistou rukou do oblastí molekulární biologie, fyziky i filozofie. Poslední ze jmenovaných oborů vystudovala, za ostatním se skrývá množství rešerší. Mimochodem, Thea Dorn je pseudonym, který má být ironickou narážkou na filozofa Theodora W. Adorna, zakladatele tzv. Frankfurtské školy. Její civilní jméno je Christiane Scherer. A její román má velké předpoklady stát se bestsellerem.

autor: Eva Novak
Spustit audio