Nejnebezpečnější místo v kraji. Tak říkají železničáři okolí náchodského vlakového nádraží

10. září 2016

Policisté v Náchodě kontrolovali nepovolené přecházení kolejí. Hlídali hlavně okolí hlavního vlakového nádraží, kde se podle železničářů vydávají přes trať desítky lidí denně.

„Jdete špatně paní. Nemáte co dělat v kolejišti," zní výtka policistů. Cestu přes koleje si lidé zkracovali i tentokrát, přestože viděli policisty v uniformě. „Já jsem tady 30 let dělala, víte," vysvětlovala třeba svůj přestupek postarší žena.

Podobně jako ostatní přitom může dostat na místě pokutu 5 tisíc korun, ve správním řízení i dvojnásobek. Tentokrát ji policisté jen domluvili: „Tam prostě nemůžete."

Při nesprávném přecházení kolejí lidé riskují zdraví nebo život
Často se v nebezpečí ocitnou jen kvůli své nepozornosti.

Lidi upozorňujeme a není to publikovatelné, jak mi odpovídají. Minule mi dokonce vyhrožovali, že si to se mnou vyřídí jinak. Petr Štěpán ze Správy železniční dopravní cesty

„Šestnáct tomu klukovi mohlo být. Sluchátka na uších, výpravčí na něj pískal, já jsem k němu přiběhla a oba jsme mu říkali, že přes ty koleje nemůže jít. On šel vlaku přímo pod kola. A on se divil, skoro byl uraženej, co jsme si to dovoli ho zastavit," popisuje nejčerstvější zážitek zaměstnankyně Českých drah Kateřina Suchomelová.

Čtěte také

Podobně popisuje každodenní realitu i Petr Štěpán ze Správy železniční dopravní cesty: „Lidi upozorňujeme a není to publikovatelné, jak mi odpovídají. Minule mi dokonce vyhrožovali, že si to se mnou vyřídí jinak. Když jim řeknu, že zavolám policii, tak se mi smějou, protože než by ta policie přijela, tak oni utečou."

Výpravní budova železničního nádraží v Havlíčkově Brodě s pohledem do kolejiště

Lidé by se přitom mimo nádraží neměli pohybovat ani v blízkém okolí kolejí
Bezpečná vzdálenost od kolejí je podle Dany Rozové z Oblastního ředitelství Správy železniční dopravní cesty tři metry. Pohyb přímo v kolejišti může navíc znamenat i hygienické problémy.

„Spousta vlaků je vybaveno toaletami. A obsah se vypouští na železniční koleje. A tím pádem může dojít ke kontaminaci toho železničního prostoru. Takže klasické nemoci - žloutenka, tetanus, jakákoliv infekční choroba."

Kromě Náchoda lidé nebezpečně přecházejí koleje i na jiných místech kraje - například u Malých Svatoňovic a nebo v Jičíně.

I proto se preventivní policejní akce budou opakovat.

autor: PLE
Spustit audio