Nejrizikovější lokalitou je Středočeský kraj, nejnebezpečnější křižovatka v Česku je u Třemošné

5. září 2017

Nejrizikovějším místem v Česku pro řidiče je křižovatka na silnici I/27 v katastru obce Třemošná severně od Plzně. Na konci ulice Americká se za poslední 3 roky odehrálo 13 nehod. Jeden člověk tam zemřel, dalších 7 se vážně zranilo. Vyplývá to z žebříčku nejčastějšího výskytu nehod, jejichž důsledkem bylo těžké zranění či úmrtí. Sestavila jej pojišťovna Allianz, která vychází z údajů policejní databáze dopravních nehod. Přehled nezahrnuje Prahu.

V přehledu 20 nejrizikovějších lokalit v Česku nejhůře dopadl Středočeský kraj, který je za období 2014 až 2016 v žebříčku zastoupen čtyřikrát. Třikrát tu jsou Jihočeský a Moravskoslezský kraj. Naopak Jihomoravský, Karlovarský, Královéhradecký kraj a Vysočina se v něm neobjevily.

"Ze souhrnné statistiky lze vyvodit několik dílčích závěrů a specifikací. Převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a viníkem byl řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu," uvedl dopravní odborník Jaroslav Heinrich z brněnské projekční kanceláře pro dopravní a inženýrské stavby HBH projekt.

Ze 133 zkoumaných vážných dopravních nehod se 49 havárií stalo o širším víkendu, tedy v pátek odpoledne, v sobotu a neděli. V deseti lokalitách dokonce byly všechny nebo převážná většina nehod o víkendu. Bylo tomu tak i u dvou z celkem čtyř vážných nehod v nejrizikovější lokalitě v zemi, na křižovatce severně od obce Třemošná.

Analýza vychází z veřejně přístupné databáze všech dopravních nehod v ČR evidovaných Policií ČR. Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do statistiky jsou aspoň dvě na sobě navzájem nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio