Nejsilnější jelen má svůj harém. Některým laním to ale nevyhovuje a utečou k jinému samci

19. říjen 2017

Dvě obory jsou součástí honitby Přízeř na Českokrumlovsku. V oboře Rožmberk žijí jeleni, mufloni a daňci, Alšova obora poblíž Vyššího Brodu je pak určená výhradně k chovu jelena evropského.

Nastupující podzim je obdobím jelení říje. „Udává se, že vrchol říje je kolem 28. září, tedy na svatého Václava. To platí i u nás, vrcholí to na konci září,“ potvrzuje Roman Urbanec, jednatel společnosti Agrowald, která honitbu Přízeř obhospodařuje.

Říje je myslivecký výraz pro páření jelenů. Jedním z jeho projevů je hlasité troubení samců, které se ozývá z obor. Samci se na co nejmohutnější hlas snaží nalákat samice a pak je upoutat svým impozantním parožím.

Nejsilnější jelen má své stádo laní, které si hlídá před soky. „Těch laní může být od pěti až do patnácti. Jelen je neustále hlídá, nahání, kontroluje, aby mu neutekly. Vedle toho jsou tu ale takzvaní boční jeleni, kteří se snaží nějakou laň hlavnímu jelenovi uzmout. A protože laně se až tolik nebrání, naopak řada z nich se snaží z toho velkého harému utéct, jsou nezřídka úspěšní,“ popisuje Roman Urbanec.

V období říje nejsou výjimkou urputné a často i nebezpečné souboje. Mnohdy končí poraněním a někdy i úhynem slabšího jelena.

Říje je svátkem i pro myslivce. Jindy totiž jelena těžko uloví

Jednotliví jeleni netroubí stejně. „Zvuky se liší podle toho, v jakém je jelen momentálně rozpoložení, jak je starý, co právě dělá. Jinak troubí jelen u laní, který je spokojený, že má svůj harém a odhání ostatní, jinak jelen, který laně hledá. Mladší jeleni troubí slabším často kolísavým hlasem, proto se to teprve učí,“ vysvětluje Roman Urbanec.

Jelen (ilustrační foto)

Právě období říje a zvuku troubení využívají myslivci k lovu. Jeleni patří mezi zvěř, která reaguje na to, když myslivec pomocí různých vábniček věrohodně imituje hlas.

„Ozýváme se nejlépe slabším hlasem, než má jelen, který troubí, a ten většinou reaguje tak, že se jde podívat, kdo si dovoluje ho ohrožovat, případně vyrušovat. V horských houštinách je to jediná šance, jak jelena dostat z neprostupných porostů a případně ulovit nebo pozorovat,“ říká Roman Urbanec.

Připomíná, že jeleni žijí celoročně velmi skrytým životem, takže je těžké je ulovit. Říje přináší jedinečnou možnost tuto zvěř navábit a regulačním lovem udržet přiměřené počty v přírodě.

Jakmile říje skončí, jeleni odpočívají. „Jsou vysílení, zesláblí, často shodí dvacet až třicet kilo své hmotnosti, takže nabírají nové síly. Čeká je zimní období, které v některých letech znamená strádání, takže se musí na zimu připravit,“ uzavírá Roman Urbanec.

Spustit audio