Nejsme moc vidět, říká šéf Přírodovědeckého muzea Ivo Macek

14. březen 2016

Národní muzeum se umístilo na 56. příčce mezi výzkumnými organizacemi, kterých je v Česku celkem 220. Předběhlo tak i některé ústavy Akademie věd, univerzitní fakulty a další. Svůj podíl na tom má i Přírodovědecké muzeum. Jaké plány do budoucna instituce má, prozradil ředitel Přírodovědeckého muzea Ivo Macek.

„Za těch pět let práce v muzeu jako řadový zaměstnanec jsem se podíval hlouběji do chodu muzea,“ uvedl ve Studiu Leonardo geolog, který je jen několik měsíců šéfem instituce.

Ten podle vlastních slov viděl spoustu systémových i nesystémových kroků. „To dalo vzniknout vizi, jejíž hlavním úkolem bylo navrátit zpátky řád do fungování Přírodovědeckého muzea, který tam bohužel podle mého názoru nebyl.“

Jaké kroky je třeba pro nápravu učinit? „Zavést hierarchický způsob vedení muzea, a potom samozřejmě více pracovat na popularizaci vědy, podpoře grantů, projektů. Nutná je i menší dílčí reorganizace.“

Celé Národní muzeum má své oddělení, které má na starost popularizaci vědy, vysvětlil Macek.

„Jako přírodovědci ale nemáme vlastní oddělení. Já bych se chtěl zasadit o to, abychom mohli informovat veřejnost o tom, jak probíhá každodenní život odborných pracovníků Přírodovědeckého muzea,“ představil část své strategie ředitel.

Kanálů, které lze pro tyto účely využívat, je mnoho. „Od Instagramu přes Twitter. Měli bychom využít možnosti k lidem se dostat blíž.“

„Jsme největší přírodovědecké muzeum v republice, patříme k jednomu z těch velkých v rámci Evropy i světa, a nejsme zas tak moc vidět,“ konstatoval Macek.

Sociální sítě jsou ale jen jedna z cest, jak na muzeum upozornit. „Už teď probíhá spousta vzdělávacích aktivit a různých popularizačních akcí, například přednášek pro veřejnost.“

„Ty chceme nejen dále podporovat, ale i dát jim určitý řád, aby byly pravidelné, a byla to svého druhu tradice,“ představil plány na přiblížení muzea laikům i odborné veřejnosti Ivo Macek.

Jaké plány a nové výstavy plánuje Přírodovědecké muzeum, prozradil jeho ředitel Ivo Macek ve Studiu Leonardo. Pořad připravila Terezie Jirásková, moderuje Martina Spěváčková.

autoři: Terezie Jirásková , msp , oci
Spustit audio