Nejstarší důkaz o mísení Evropanů s Asiaty

13. listopad 2012
Monitor

Dva tisíce let staré ostatky skythských válečníků z Mongolska přinesly nejstarší genetické důkazy o mísení evropské a asijské populace. Došlo k němu v altajském pohoří.

Pohoří Altaj je asi 2000 km dlouhý a 600 km široký horský systém v centrální Asii. Po tisíce let fungovalo jako bariéra, která oddělovala dvě lidské populace: evropskou na západní straně a asijskou na východě. V době železné však bariéra padla. Nejstarší důkaz o mísení obou populací nyní objevili španělští vědci, kteří analyzovali mitochondriální DNA z kostí a zubů devatenácti lidí z hrobek v mongolské části Altaje. Hrobky, které byly objeveny před sedmi lety, pocházejí z doby železné a bronzové. Vědci v nich objevili zmrzlé a mumifikovanané ostatky skythských válečníků. Tito indoevropští nomádi se v oblasti Altaje usadili v době železné.

Z genetického hlediska jsou zdejší Skythové z doby železné dokonalou směsicí Evropanů a Asiatů – polovina sekvencí jejich mitochondriální DNA je evropská, druhá polovina asijská. Dokazuje to, že před 2000 lety se evropská a asijská populace setkávala a mísila v oblasti Altaje. Známky křížení nebyly objeveny u žádné z předchozích populací: DNA z koster v Rusku a Kazachstánu patří k čistě evropské linii, zatímco ta z Mongolska je výhradně asijská. Analýza DNA z koster skythských válečníků tak podporuje teorii o tom, že Skythové byli první velkou populací, v níž se smíchali Evropané s Asiaty. Neumožnila to ale migrace Evropanů východním směrem, jak jsme se doposud domnívali, ale naopak expanze místní středoasijské populace.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.