Nejstarší exotická kočka z Británie

25. duben 2013

Exotické druhy kočkovitých šelem se na anglickém venkově toulaly už na přelomu 19. a 20. století. Dokazuje to muzejní exemplář, který tehdejší vědci mylně identifikovali.

V minulém století se ve Velké Británii poměrně často objevovaly zprávy o volně se pohybujících „pumách“ či „panterech“. Populární teorie říká, že pokud to nebyly jen výplody fantazie, mohlo jít o šelmy, které jejich majitelé vypustili poté, co začal platit zákon o nebezpečných divokých zvířatech z roku 1976 (Dangerous Wild Animals Act 1976). Vědci z Durhamské univerzity však upozorňují, že záhadné kočky byly v Británii pozorovány i před tímto datem. Jedna taková šelma prokazatelně existovala už na přelomu minulého století.

Jde o severoamerického rysa kanadského (Lynx canadensis), jehož kostru a vycpaninu nyní vědci objevili ve sbírkách Bristolského muzea. Zastřelili jej v Devonu někdy na počátku 20. století poté, co zabil dva psy. V roce 1903 bylo toto zvíře mylně určeno jako rys ostrovid (Lynx lynx) – původní evropský druh, který v Británii vyhynul někdy v 7. století.

Rys kanadský

Laboratorní analýza kostí a chrupu s těžkou ztrátou zubů naznačuje, že kanadský rys byl před svým únikem do britské divočiny dlouhodobě chován v zajetí. V dané oblasti se tehdy nenacházela žádná zoologická zahrada, ale rys mohl být exotickým domácím mazlíčkem nebo součástí menažérie nějakého malého cirkusu. V každém případě jde o vůbec nejstarší případ exotické kočkovité šelmy, jaká se pohybovala na anglickém venkově.

Zdroj: Durham University

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.