Nejstarší hospoda v Beskydech stojí na úpatí Lysé hory. Dodnes patří rodině Veličků

20. únor 2017
Česko – země neznámá

Krásných míst je v Beskydech spousta. Ale místo zvané Hutě na úpatí Lysé hory je doslova živoucím skanzenem. Nejen proto, že v dřevěnicích starých několik století stále bydlí lidé. Také zde stojí vůbec nejstarší hospoda v Beskydech – hospoda U Veličků. Obsluhuje v ní Romana Veličková z dlouhé řady hostinských.

Jeden z prapředků Romany Veličkové se v roce 1825 rozhodl, že ve své dřevěnici pohostí sousedy po práci. Ti na bečulku a kořaličku z okolních statků rádi přicházeli. A postupně se k nim přidávali i havíři těžící železnou rudu v obci Malenovice nebo dřevaři, kteří těžili v okolních lesích dřevo pro uhliska ve Frýdlantě nad Ostravicí. A posléze i pocestní, kteří se toulali horami.

Ferlog, tedy pouhé otevřené okno z dřevěnice, kterým Veličkovi podávali občerstvení, záhy přestal stačit. A tak bylo rozhodnuto: „Postavíme hospodu!“

Nebyl v Beskydech ten, kdo nebyl U Veličků, hlásá jeden z nápisů zdobících výčep prastaré hospody. Možná by mohl vyznít jako chvástání, ale pravdou je, že místo U Veličků je oblíbenou zastávkou všech turistů mířících po žluté turistické značce z Malenovic na Lysou horu. Anebo cílem těch méně zdatných.

Neláká je ale jen pouhé občerstvení. Místo má mnohem silnější kouzlo. Všechny návštěvníky v mžiku přenese o dvě století zpátky. Obklopeni zčernalými letitými dřevěnkami si tak na chvíli mohou připadat jako dávní pocestní, kteří si místo výkonnostního zdolávání vrcholů užívali krás samotné cesty tichými horami.

Spustit audio