Nejstarší kamenné hroty oštěpů

16. listopad 2012
Monitor

Lidé vyráběli oštěpy s kamennými hroty už před 500 000 lety – asi o 200 000 let dříve, než jsme se domnívali. Dokazují to nálezy z Jižní Afriky.

500 000 let staré hroty oštěpů objevili archeologové z Torontské a Arizonské univerzity ve spolupráci s kolegy z Jihoafrické republiky na nalezišti Kathu Pan 1 v provincii Northern Cape. Hroty jsou dlouhé 4 až 9 centimetrů a jejich tvar naznačuje, že byly připevněny na dřevěnou násadu. O tom, že byly používány jako zbraně, vypovídá i poškození některých z nich.

Oštěpy s kamennými hroty se běžně nacházejí na archeologických nalezišť z doby před 300 000 lety a mladších. Vyráběli je jak neandrtálci, tak časní lidé druhu Homo sapiens. Nález z Jižní Afriky je ale o 200 000 let starší a pochází z doby jejich společného předka člověka heidelbergského. Naznačuje to, že moderní lidé a neandrtálci nevynalézali oštěpy s kamennými hroty nezávisle na sobě, ani to jeden druh „neodkoukal“ od druhého. Tuto dovednost zřejmě měli už v době svého vzniku. Vynález oštěpu s kamenným hrotem byl důležitým milníkem: výroba vyžadovala větší úsilí a plánování a hotová zbraň byla nesrovnatelně účinnější než oštěpy s hrotem ze zaostřeného dřeva.

Zdroj: Science Daily, Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio