Nejstarší kopulující hmyz

7. listopad 2013

Vědci popsali vůbec nejstarší fosilii, která zachycuje intimní okamžiky života pravěkého hmyzu. V milostném objetí je na ní pár pěnodějek.

Fosilie kopulujícího hmyzu jsou velmi vzácné – až dosud existovalo jen 33 exemplářů a většinu z nich tvoří fosilie v jantaru. Nejnovější nález je ale jiný. Pár pěnodějek (Cercopoidea) ze severovýchodní Číny zahynul proto, že jej zasypal jemný sopečný popílek. Stalo se to v období střední jury před 165 miliony let. Výborně zachovalá momentka ukazuje, že milostný život pěnodějek se od té doby vůbec nezměnil. Pravěký pár totiž sedí na stonku rostliny a kopuluje bříšky k sobě – stejně jako to dělají dnešní pěnodějky.

Fosilie kopulujících pěnodějek druhu Anthoscytina perpetua a 3D rekonstrukce jejich podoby

Na fosilii je také patrné, že samečkův zadeček je členěn do osmi segmentů. Byl flexibilní a při kopulaci se prohnul tak, aby sameček mohl svými pohlavními orgány proniknout do orgánů samičky. Kopulující jurské pěnodějky tak přinesly vzácné informace o způsobu páření v časných fázích evoluce. Navíc patří k novému druhu, který dostal latinské jméno Anthoscytina perpetua.

Zdroj: PLOS ONE

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.