Nejstarší mangabejí manželství skončilo! Samec zemřel

5. říjen 2012

Děčínská zoo přišla o samce mangabeje černého Hukana. Jeho úhyn znamená konec světového unikátu v podobě nejstaršího mangabejího „manželství“ napříč zoologickými zahradami celého světa.

Dvaatřicetiletý opičák zemřel stářím. Se svojí partnerkou – samicí Bábinkou – žil v děčínské zoo od roku 1980. Zoo tento pár získala jako kontaktní mláďata od překupníka. Společně odchovali deset mláďat, která jsou nyní k vidění jak v českých, tak v zahraničních zoologických zahradách. „Bábinka nese jeho odchod špatně, potravu sice přijímá, ale je na ní vidět, že strádá. Vzhledem k jejímu stáří jí ale dalšího partnera shánět nebudeme, zůstaneme v zoo pouze na dožití. Až se tak stane, čeká pavilon opic velká přestavba,“ nastínil zoolog děčínské zoo Roman Řehák.

Zoo hodlá stávající expozici zvětšit a připravit pro chov vzácnějších středně velkých primátů. K chovu mangabejů černých se zoo už vracet nehodlá a konec čeká v budoucnu také chov malp hnědých. Nově zrekonstruovaná expozice nabídne prostor pro chov jiných, ohroženějších primátů. Uvažuje se o takových druzích, jakými jsou gibboni nebo guerézy. Bližší pohled přinese studie, která se nyní připravuje.

autor: Zoo Děčín
Spustit audio