Nejstarší ptačí stopy v Austrálii

7. listopad 2013

Před 105 miliony let žili v Austrálii bok po boku s dinosaury i létající ptáci. Dokazuje to objev nejstarších ptačích stop, jaké kdy byly v Austrálii objeveny.

Naleziště Dinosaur Cove v jihovýchodní Austrálii je známé fosiliemi neptačích druhů dinosaurů a jedinou ptačí kostí, která pochází z období křídy. O tom, že zde časní ptáci žili spolu s dinosaury, svědčí i nový objev – zkamenělé otisky ze spodní křídy, které jsou staré asi 105 milionů let. Jejich objevitelem je odborník na zkamenělé stopy, doupata a hnízda Anthony Martin z Emory University v Atlantě.

Zkamenělé otisky stop ptáků ze spodní křídy jsou staré asi 105 milionů let

Stopy v pískovci, který je pozůstatkem po dávných říčních naplaveninách, s největší pravděpodobností vytvořila dvojice ptáků o velikosti volavek. Určit, že stopy patří ptákům, pomohly otisky dozadu směřujících palců, které je odlišily od nedalekých stop ze stejného období, které náleží neptačímu teropodnímu dinosaurovi. Pozoruhodné jsou na stopách protáhlé rýhy, které vytvořily právě palce. Podle Anthonyho Martina vznikly v okamžiku přistání, kdy ptáci mávali křídly a měkce dosedli na zem.

Zdroj: Emory Health Science

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio