Nejtišší místo na světě. Člověk by tam nevydržel ani hodinu

24. listopad 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Utéct před hlukem je čím dál složitější, přesto existuje místo, kde byste slyšeli i pověstnou jehlu spadnout – takové je tam ticho. Je to speciálně postavená zvuková laboratoř společnosti Microsoft. Nachází ve Spojených státech amerických a nedávno byla zapsána do Guinnessovy knihy rekordů.

Aby odstínila zvuky zvenku, je laboratoř obložena silnou vrstvou sklolaminátových desek a dvojitými zdmi z oceli. Její vnitřní zdi tvoří klíny ze zvukotěsného materiálu tak, aby absorbovaly každý zvuk, který by mohl komorou zavibrovat.

Tuto laboratoř používá jak Microsoft, tak další společnosti, aby zde testovaly svá zařízení a různé technologie pracující se zvukem. Do podobných komor také posílá NASA své astronauty, aby si předem vyzkoušeli, jaké je ticho ve vesmíru.

A jak dlouho člověk takové ticho vydrží? Na základě výsledků experimentu, který proběhl v jedné podobné zvukotěsné místnosti, to bylo 45 minut. Pobyt v naprostém tichu je totiž značně psychicky náročný. Člověk neslyší nic jiného než zvuky vlastního těla. Někteří účastníci experimentu také trpěli halucinacemi.

autor: Irena Buršová
Spustit audio