Největší chované kočičí plemeno? Mainské mývalí kočky představuje Rudolf Vařečka

29. květen 2017

Máte rádi kočky? Pak si asi zamilujete i mainskou mývalí kočku, obra mezi těmito zvířaty! Samice mohou být i s ocasem až metr dlouhé a také váhu mají úctyhodnou – váží od 5 do 7 kilogramů. Samci jsou ještě statnější – váží obvykle mezi 9 a 11 kily. Kastrovaný kocour přitom může mít až 12 kilogramů.

„To už je ale pomalu na zavedení diety,“ směje se dlouholetý chovatel mainských mývalích koček Rudolf Vařečka.

Poprvé se mainské kočky představily veřejnosti v New Yorku v roce 1860. Jejich jméno označuje i původ – byly totiž nejdřív zaregistrovány v americkém státě Maine. A ten přídomek mývalí zas napovídá něco o vzhledu – jejich ocas je totiž opravdu velmi huňatý a připomíná tak medvídka mývala.

Povaha a vzhled mainských koček

Jakkoli byly zpočátku využívány jako zdatné myšilovky, mají v povaze i přítulnost – obvykle mají dobré pouto ke své lidské rodině, umějí se skamarádit i se psem, rády si hrají.

Tato zvířata jsou atraktivní jak svou délkou, tak různým vybarvením. Nejčastěji jsou černě mramorované nebo černě tygrované v kombinaci s bílou, ale najdeme i kočky zbarvené krémově, červenorezavě, želvovinově nebo bíle. O srst musí chovatel pečovat – jak kvalitní stravou, tak pročesáváním.

Více o mainských mývalích kočkách se dozvíte z přiloženého rozhovoru.

Spustit audio