Největší květinová burza na světě, to je adrenalin i balíky peněz

Miliardy se netočí jen na Wall Street nebo na Londýnské královské burze, obrovské obchody se dělají také v Aalsmeeru. V tomhle malém nizozemském městečku mají největší aukční trh s řezanými květinami a rostlinami na světě. A je tam opravdu živo! Kam člověk dohlédne, vidí květy ve všech představitelných barvách. A na burze s květinami je to pořádný adrenalin.

Červené růže, bíle růže, po dvanácti, po třech, nevěstin závoj, chryzantémy… Všechny tyto květiny projíždějí pode mnou ve velkých ocelových vagóncích, ve kterých jsou úhledně naskládané v kyblících s vodou vedle sebe. A to buď ve vláčcích, nebo je vozí přichycené na malé skútry lidé v modrých kombinézách.

Ti mezi sebou v hale o velikosti alespoň pěti fotbalových hřišť kličkují, předjíždí se, pokřikují na sebe, ale vždy spolehlivě přivezou svou zásilku do kóje té firmy, která květiny před malou chvílí na aukci vydražila.

Adrenalin, adrenalin!

Pokud vypadá naprosto nepřehledná dopravní situace mezi skútry jako adrenalin, pak to ještě není nic proti tomu, co zažívají obchodníci přímo na aukci… „Nikdy nevíte, jakou má květina opravdu cenu, a to je součástí hry,“ vysvětluje mi systém místní burzy obchodník Marco, kterého jsem odchytla, když vycházel z kuřárny.

Čtěte také

Květiny se tady totiž kupují podle takzvané holandské aukce. Při té se cena úmyslně nadhodnotí a poté je postupně snižována, dokud některý z účastníků cenu neakceptuje a zboží nekoupí.

„Díváte se na hodiny, které odpočítávají od určité částky do nuly. Ve chvíli, kdy je pro vás cena přijatelná, zmáčknete tlačítko. Pokud jste nabídl nejvíce, je to vaše,“ popisuje další z kupujících Hans.

Květinová burza v nizozemském Aalsmeeru

Dodává, že je to vlastně naopak než u aukce britské. Tam se začíná u nižší částky a pak se přihazuje. U zboží s krátkou trvanlivostí, jako jsou právě květiny, je ta holandská lepší, za minutu je prý vždy vydraženo.

Květinový broker startuje už ve čtyři ráno

Čekala jsem, že lidí bude na burze, do které mohou velkými okny nahlédnout i turisté, daleko více. Marco se jen usmívá a říká, že jsem měla přijít dříve: „Před lety všichni, kdo chtěli květiny kupovat, byli tady. Teď ale vše změnili. Dnes můžete nakupovat na burze přímo ze své kanceláře přes počítač.“

Zkušený obchodník, který na burze strávil už přes třicet let, ale nákupu přes internet moc nefandí. „Používají pořád ty samé standardní obrázky květin, z nich ale člověk nepozná, že občas je barva skutečných červených růží vybledlá nebo že na sobě mají černé skvrny,“ upozorňuje.

Čtěte také

Zajímá mě proto, jak vypadá den tradičního brokera na květinové burze. „Začínám ve čtyři ráno, otevřu si mail, napíšu si objednávky a pak přijdu sem,“ popisuje Marco.

„Přímo do sálu už nám nevozí vzorky kupovaných květin jako dříve. Pokud chci vidět, co se ten den bude dražit, musím zajít do místních chladicích boxů, kde květiny přechovávají. Dělám to už mnoho let, takže stejně už více méně vím, kdo prodává jakou kvalitu. Pak už můžu jít na mé místo v sále a nakupovat.“

Květinová burza v nizozemském Aalsmeeru

Nejlépe se nakupuje po Valentýnu

Jak se dozvídám, při koupi květin nezáleží pouze na jejich druhu a barvě, ale také na jejich velikosti, sytosti barvy, kvalitě a počtu, po kolika jsou prodávané. Důležité také je, kdy se květiny kupují.

„Nejlépe se nakupuje po Valentýnu a Mezinárodním dni žen, kdy můžete koupit za málo peněz krásné květiny,“ prozrazuje mi Marco. Například letos prý stejnou růži před Valentýnem kupoval v přepočtu za 44 korun a po něm jen za 9, tedy asi pětkrát levněji.


Zvětšit mapu: květinová burza v Aalsmeeru

autor: tpa
Spustit audio