Největší park v Litoměřicích projde proměnou. A začne se kácet

16. říjen 2012

Největší městský park v Litoměřicích - Jiráskovy sady, projde v následujících měsících a letech rozsáhlou obnovou. Kvůli ní se v něm už brzy musí také kácet.

O úpravách se více mohli Litoměřičané dozvědět přímo na procházce parkem s autorem vítězného návrhu úprav, brněnským architektem Zdeňkem Sendlerem. Moc zájemců sice na ní nepřišlo, názory ale měli zajímavé.

„Nelíbí se mi kácení stromů a křovin z hlediska ochrany přírody, protože v těch křovinách přezimují ježci a další živočichové a když se to vyklučí, je to na závadu.“ říká paní Opravilová a připojuje ještě další námitku: „S tím provzdušněním a s tím, aby bylo vidět, to se mi taky nezdá, protože park je od toho, aby tady byly stromy a aby tu byl stín, ne proto, aby bylo vidět.“

Podle architekta bude park zajímavější, učesanější, otevřenější - jen s mírnou změnou cest a s více zelenými plochami: „To provzdušnění znamená výchovu toho porostu. Je tady spousta úžasných, velmi kvalitních stromů, které začínají dožívat. Je třeba je nahrazovat novými stromy nebo jim vytvářet místo k dostavbě. Je to normální výchovný proces, aby park nebyl jednověký, ale sloužil třeba dvě stě let. Z anket vyplývalo, že je tu málo prosluněných trávníků – stinných míst je tu víc než dost.“ vysvětluje Zdeněk Sendler.

Už zanedlouho se v Jiráskových sadech začne kácet. K zemi padnou desítky stromů, upřesňuje Zdeněk Sendler: „Nemocný, suchý, takový ty neperspektivní – není tady žádný zásah do zdravých stromů... Jde o uvolnění zdravých stromů, které jsou v konkurenci těch rychlerostoucích.“

Po kácení v době vegetačního klidu začnou práce na vlastní obnově. Proměny Jiráskových sadů se Litoměřičané dočkají přibližně v polovině roku 2014.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio