Největší zajímavosti z liberecké botanické prozrazuje nový knižní průvodce

Botanická zahrada v Liberci vydala novou knihu, která přesně popisuje všechny její pavilony a exotické rostliny. Průvodce zahradou zavede návštěvníky dokonce i do jinak nepřístupných skleníků. Kniha má zaujmout i díky více než 450 fotografiím.

Součástí je i nahlédnutí a pozvánka za hranice do botanických historicky cenných sbírek zahrady Technické univerzity v Drážďanech. Knihy vyšly vlastně dvě. Jedna je napsaná česky, druhá je její německý překlad. „Dal jsem si záležet, aby to byla víc učebnice. Samozřejmě ne pro vědátory, ale stravitelná a zajímavá, plná zpráv o tom, jak výjimečné druhy botanická má,“ říká Miloslav Studnička ředitel liberecké botanické zahrady a spoluautor knihy.

Knižní průvodce libereckou botanickou zahradou

S novým „knižním průvodcem“ botanickou se lidé můžou dostat i na místa, kam se běžně nedostanou. „Každá zahrada má svá tajemná zákoutí a já imaginárního návštěvníka provádím po všech těchto zákoutích,“ komentuje Studnička.

Druhé vydání k Vánocům?

První vydání knihy – 500 výtisků – bylo financované z evropských peněz, určené je pro vzácné návštěvníky zahrady, Liberce i krajského úřadu. A co širší veřejnost? „Na to jsme mysleli především, rozhodně bude druhé přepracované a obohacené vydání,“ vysvětluje Studnička. Jeho kolega Matthias Riedel napsal německou kapitolu o důležitých sbírkách kamélií, hortenzií.

„Každá zahrada má svá tajemná zákoutí a já imaginárního návštěvníka provádím po všech těchto zákoutích,“ komentuje Studnička

Podle Miloslava Studničky by průvodce zahradou určený veřejnosti mohl spatřit světlo světa ještě letos před Vánocemi. Jisté to ale zatím není.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio