Největšího mravence, kterého žádná jiná zoo nemá, uvidíte v nové expozici na Hluboké

13. červen 2017

Celkem 1500 tropických i evropských mravenců uvidí návštěvníci Zoo Hluboká v nové expozici. Je mezi nimi i největší mravenec, kterého žádná jiná zahrada na světě nemá. V jedné místnosti můžete nahlédnout i do nitra několika mravenišť a zjistit, jak toto hmyzí společenství funguje.

Raritou expozice je velemravenec obrovský. „Je to největší mravenec světa, jedinec měří kolem tří centimetrů. Žijí v Thajsku, Malajsii, na Borneu,“ připomíná zástupce ředitele Zoo Hluboká Roman Kössl.

Největší prostor má vyhrazen atta sexdens, takzvaný mravenec střihač. „To jsou mravenci, kteří ze svého hnízda běhají do okolí a stříhají listy stromů a dalších rostlin. Ty pak odnášejí do hnízda a na něm pěstují houbu, kterou se krmí,“ vysvětluje Roman Kössl.

Každé mravenčí formikárium má minimálně dvě části - venkovní prostor, kam mravenci chodí pro potravu, a hnízdo, do kterého mohou návštěvníci nahlédnout.

Celá místnost se klimatizuje. „Děláme to právě kvůli tropickým mravencům, kteří jsou velmi choulostiví ke změnám podmínek. Vyžadují neustále stejné, neměnné podmínky. Týká se to především velemravenců obrovských, kteří žijí v tropických deštných lesích a potřebují vysokou vlhkost a stálou teplotu mezi 24 a 26 stupni,“ dodává Roman Kössl.

Kromě tropických druhů mravenců uvidí lidé v expozici i dva evropské. Jedním z nich je mravenec toulavý, který patří mezi takzvané dřevokazy, druhým pak mravenec zrnojed. „Ti se živí především různými semínky, které sklízí z rostlin, trav. Ve svých hnízdech si vytváří takové spižírny, kde semínka shromažďují,“ říká Roman Kössl.

Mravenčí expozice v Zoo Hluboká se v průběhu roku bude měnit. Některé druhy mravenců totiž musí přezimovat v zázemí zoologické zahrady. Na tu dobu je vystřídá jiný druh tropických mravenců.

Spustit audio