Nejvíc tratí pro běžkaře na Šumavě je na rakouské straně, jezdí sem mnoho Čechů

Největší zimní běžecký areál na Šumavě je na rakouské straně v okolí vesnice Schöneben. Vzdušnou čarou je jen několik set metrů od česko-rakouských hranic. Přes 140 kilometrů tratí je denně udržovaných. Minimálně 30 procent běžkařů přijíždí z Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžkování v okolí vesnice Schöneben na rakouské straně Šumavy

Běžkování v okolí vesnice Schöneben na rakouské straně Šumavy | Foto: Mária Pfeiferová

„Stopy jsou v nadmořské výšce 900 až 1000 metrů, u Hochfichtu až 1100 metrů. Zajímavé je, že oni jsou na té návětrné, srážkově bohaté straně Šumavy. My vždycky jen závistivě koukáme od Frymburku od Lipna, jak se tu černé mraky zaseknou, vysněží a k nám už dorazí skoro prázdné,“ říká Martin Řezáč, běžkař a spolupracovník areálu.

Dostatek sněhu je určitě jedním z důvodů, proč sem jezdí tolik Čechů. Potvrzuje to i Simon z půjčovny běžek. „Čechů je rok od roku víc, lákají je určitě i čeští zaměstnanci areálu. V průměru tady máme denně 300 návštěvníků, v top dnech je jich až tisíc,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na běžkách se u Schönebenu učila jezdit i Mária Pfeiferová

Celkem 78 kilometrů tratí v areálu u Schönebenu je vzájemně propojených. S okolními vesničkami nabízí mikroregion 143 kilometrů tratí pro běžkaře.

Všechny reportáže z cyklu Poznejte Rakousko najdete zde.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme