Nejvzácnější evropská orchidej

11. prosinec 2013

Na Azorských ostrovech neroste jen jeden nebo dva druhy orchidejí vemeníků, ale hned tři. Jeden z nich je pravděpodobně vůbec nejvzácnější evropskou orchidejí.

Nový druh objevili, či spíše znovuobjevili botanikové, kteří systematicky zkoumali zdejší vemeníky (Platanthera). Kombinací terénního a laboratorního výzkumu došli k závěru, že tyto orchideje se na Azorské ostrovy nedostaly ze Severní Ameriky, jak se předpokládalo, ale spíše ze Středomoří. Původně velkokvěté orchideje prošly procesem miniaturizace a dnes nesou jen drobné kvítky.

Detail květů druhu Platanthera azorica, mimořádně vzácné orchideje, která byla nedávno znovuobjevena na Azorech, na  ostrově São Jorge

Morfologické zkoumání, analýza DNA a také hub, které symbioticky rostou v kořenech orchidejí, pomohly odlišit hojně rozšířený vemeník Platanthera pollostantha od podobného, ale vzácnějšího druhu Platanthera micrantha. Na nejvyšším vrcholu sopečného pohoří v centru ostrova São Jorge vědci objevili populaci orchidejí s neobvykle velkými květy. Laboratorní analýza pak odhalila, že tato populace je ve skutečnosti samostatný druh pojmenovaný jako Platanthera azorica, který se nejvíce podobá předkům z pevniny.

Ačkoli až dosud nebyl vědecky popsán, jeho ilustrace existuje už dlouho: Našli bychom ji v knize vydané roku 1844, která se věnuje flóře ostrovů. Podkladem pro ilustraci se stal květ, který získal německý botanik Karl Hochstetter v roce 1838, kdy podnikl několik expedic na Azorské ostrovy.

Zdroj: PeerJ

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio