Nejvzácnější kytovec

6. listopad 2012
Monitor

Vědci získali první snímky nejméně prozkoumaného kytovce světa. Je jím druh vorvaňovce, o kterém se dosud vědělo jen díky několika kostem.

Mezi nejméně známé mořské savce patří ozubení kytovci vorvaňovci. Žijí na otevřeném oceánu a většinu času tráví ve velké hloubce. Rozeznáváme 21 druhů, mezi které patří i vorvaňovec Mesoplodon traversii. Vědci jej považují za nejméně známého kytovce a jednoho z nejvzácnějších savců světa. Donedávna mohli oceánologové tento druh studovat jen podle dvou fragmentů lebky a jedné dolní čelisti z muzejních sbírek.

Zlom přišel v roce 2010, kdy na pláži Opape Beach na Novém Zélandu uvázla a zahynula samice vorvaňovce se svým mládětem. Novozélandští ochranáři je vyfotografovali, změřili a odebrali vzorky tkáně. Zvířata přitom považovali za poměrně hojné vorvaňovce malé (Mesoplodon grayi). Jejich skutečná identita vyšla najevo teprve nyní. V rámci dvacetiletého sbírání dat o vorvaňovcích nalezených na Novém Zélandu vědci analyzovali DNA nešťastné samice i jejího potomka a zjistili, že ve skutečnosti se jedná o vorvaňovce Mesoplodon traversii. Díky tomuto objevu vědci získali vůbec první snímky a kompletní morfologický popis záhadného kytovce.

Zdroj: Science Daily, Current Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.