Několik mrtvých, domy plné bahna. Bavorský Simbach sčítá škody po velké vodě

Už jedenáct lidí zemřelo tento týden při povodních v Německu. Nejhorší situace je na jihu Bavorska, kde řeka Inn a její přítoky poničily řadu obcí a způsobily miliardové škody. K nejvíce postiženým patří desetitisícové město Simbach.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škody po povodních v bavorské vesnici Simbach am Inn, východně od Mnichova

Škody po povodních v bavorské vesnici Simbach am Inn, východně od Mnichova | Zdroj: ČTK

Povodeň v Simbachu doslova zničila několik ulic v centru města mezi náměstím, řekou Inn a potokem Simbach.

Podle mluvčího policejního prezidia Dolního Bavorska Christiana Biedermanna si velká voda vyžádala sedm lidských životů. Obavy však byly i větší. „Pohřešovali jsme ještě 30 lidí, ale všechny se nám podařilo najít a jsou tady zpátky,“ řekl Biedermann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z velkou vodou poničeného bavorského městečka Simbach natočila redaktorka Monika Zettlová

V ulicích je plno bahna. Lidé se místy brodí až třiceticentimetrovou vrstvou. A podobné je to i ve vyplavených domech.

„Jsou až nahoru plné bahna,“ popisuje paní Sylva, která přišla se svou dcerou odklízet bahno. „Z každého domu musí všechno pryč, lidé přišli o veškeré vybavení, nezůstalo nic,“ dodává.

S vyklízením postižených domů tu pomáhají tisíce dobrovolníků, mezi nimi i Klaus, který přijel až z Deggendorfu.

„My jsme měli povodeň v roce 2013, to jsem byl také mezi vyplavenými, a tehdy nám tihle lidé pomohli. A dneska tady pomáhám já. Vyklízíme domy – všechen nábytek ven, bahno ven… Jednoduše pomáháme,“ shrnuje Klaus.

Seina v Paříži bude rozvodněná asi dva týdny. Ovlivnit by tak mohla i fotbalové ME

Číst článek

Bagry a traktory s radlicemi jezdí ulicemi a přemísťují věci vyházené z domů. Podle radní města Helgy Wittenzellnerové jsou postižené jednotlivé domy i celé ulice.

Radní velmi ocenila pomoc tisíců dobrovolníků. „Člověk mlže být jen vděčný, že máme takovou společnost. Pomocníci přicházejí ze všech stran, máme tu hodně mladých lidí, můžeme být na ně hrdí, bez nich by to nešlo,“ poznamenává

Velká voda poničila také silnice a strhla několik mostů v okolí, i přístup do města je tak velmi komplikovaný. Už teď je jasné, že škody se tu budou likvidovat několik týdnů.

Blesk zranil v Mendigu desítky lidí, déšť má části Německa sužovat celý víkend

Číst článek

Postiženou oblast odpoledne navštívil bavorský premiér Horst Seehofer. Přislíbil, že bude v úterý jednat s vládou o další finanční pomoci pro celou oblast Rottal-Inn.

V této části na jihu Bavorska bylo povodněmi postiženo na 5000 domácností a více než 500 domů je vážně poškozených. Mnoho z nich navíc nemohli obyvatelé kvůli poloze dopředu pojistit.

Formou rychlé pomoci už bylo lidem vyplaceno více než dva miliony eur, tedy v přepočtu přes 54 milionů korun. Celkové škody se ale v oblasti Rottal-Inn odhadují na více než jednu miliardu eur.

ČRo, Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme