Několik nových kotců pro psy zakoupilo město Aš. Staré už nevyhovují

16. červen 2016

Nové záchytné kotce pro psy zakoupí město Aš. Umístí je do zadní části sběrného dvora v Hedvábnické ulici. Nové přístřešky nahradí staré, které už nevyhovují a jsou poškozené. Město za ně zaplatí přes 300 tisíc korun.

„Ti psi někdy utečou bez vědomí pána. Než je umístíme do útulku, tak je nějakou dobu musíme nechat tady v Aši v nějakém zařízení,“ říká starosta Dalibor Blažek.

Město už vybralo firmu, která kotce postaví. Budou vyrobeny z jednoduchých konstrukcí, které se skládají ze dvou kotců a obslužného prostoru, odkud se psi krmí. Obslužný prostor se navíc dá využít jako třetí, malý kotec.

Odchycených psů ve městě zatím nepřibývá

„Občas je to takový nechtěný dárek, kterého se pak lidé zbaví. Ale častěji jsou to psi, kteří, když hárají feny, utečou a my je chytíme. A pokud nemá na krku známku tak, aby se dal ztotožnit, tak je umístíme do těch kotců,“ vysvětluje Blažek.

Odchyt psů v Aši zajišťuje městská policie. Pokud se lidem pes ztratí, míří právě tam.

„Městská policie v tomto funguje velmi dobře a doba je závislá na tom, za jak dlouho se nám podaří psa umístit někde v nějakém útulku. Minimální doba je týden. Ten pes tam zůstává, aby si jej mohl jeho majitel najít. A někteří psi, protože těch útulků je málo, zůstávají třeba tři týdny, než se nějaké místo uvolní,“ doplňuje Dalibor Blažek.

Město má sice vyhlášku, ve které dává slevu na poplatku při čipování psů. Povinnost ale radnice majiteli psa neukládá.

Za psy lidé v panelovém domě zaplatí 1000 korun, v rodinném 500 a pro seniory radnice zavedla jednotnou cenu 200 korun za rok.

Spustit audio