Některá zvířata ze zoo tráví zimu v lednici nebo hluboko pod zemí

28. prosinec 2015

Zimu je lepší prospat. Takového názoru jsou některá zvířata, a to nejen v přírodě, ale i v Jihočeské zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou. Někdy spí na místech opravdu nečekaných.

Terárium, které se nachází vedle výběhu medvědů plavých, je v současné době zavřené. Plazi tu hibernují. „Chováme především plazy, kteří žijí v Evropě a mírné části Asie, a ti musí spát zimním spánkem,“ vysvětluje zástupce ředitele zoo Roman Kössl.

V teráriích by se v zimních měsících měla teplota pohybovat mezi třemi a osmi stupni. Plazi se přestanou hýbat a sníží se činnost všech jejich orgánů. Tím zvířata spoří energii a jsou schopna přežít nepříznivé období.

Například ještěrky si vyhrabaly vlastní nory, jiným zvířatům ošetřovatelé zimoviště připraví. V zoo kvůli tomu mají i dvě ledničky. „Uvnitř zimují například užovky v plastových krabičkách. Zchladí se jim tělo na takovou teplotu, že znehybní a přečkají zimu,“ dodává Roman Kössl.

Mezi velké spáče patří také sysli. „Nemohou vegetovat přes zimu, protože jim to způsob jejich obživy nedovoluje. Jedí takové věci, které nejsou v zimě dostupné jako trávu a semena,“ říká zoolog Ivan Kubát. Sysli si proto na zimu vyhrabali úzké nory. Podobně se chovají i svišti.

Pomyslný budíček zazvoní plazům přibližně na konci února. Sysly a sviště probudí ze spánku až skutečné jaro, kdy se oteplí a tráva se zazelená.

Spustit audio