Některé německé soukromé stanice mají zájem o nekódované šíření v DVB-T2

4. srpen 2016

Kanály, které nebudou vysílány ve vysokém rozlišení, budou šířeny ve formátu qHD. Na stejném modelu nyní testují České Radiokomunikace vysílání kanálu ČT Sport.

Kromě německých veřejnoprávních televizí ARD a ZDF (a jejich tematických klonů) se v německém DVB-T2 objeví s velkou pravděpodobností nekódovaně i některé komerční stanice. Webu Digitalfernsehen.de to potvrdil tiskový mluvčí telekomunikačního operátora Media Broadcast, který výstavbu vysílačů pro tuto technologii provádí. „Očekává se, že půjde o dva až tři programy, které budou šířeny nekódovaně. Jedná se o programy, které nebudou financovány přímo prostřednictvím reklamy,“ uvedl operátor.

Stanice, které nebudou vysílány ve vysokém rozlišení, budou šířeny ve formátu qHD. Na stejném modelu nyní testují České Radiokomunikace vysílání kanálu ČT Sport v experimentálním DVB-T2 multiplexu z vysílače Praha – Žižkov. Naopak privátní televize se rozhodly pro rozlišení 1920x1080, tedy formát Full HD. Volně budou vysílány v rámci německého DVB-T2 stanice Das Erste HD, ZDF HD, Arte HD, Phoenix HD, 3sat HD, Kika HD, One HD (dříve Einsfestival HD), Tagesschau HD, ZDF_neo HD, ZDF info HD a zemské televize (BR, HR, MDR a podobně). Předběžná programová nabídka je zveřejněna zde.

autor: lukpo
Spustit audio