Někteří majitelé hospod na Mostecku mají přes zimu nižší tržby. Přičítají to protikuřáckému zákonu

5. únor 2018

Někteří majitelé menších hospod na Mostecku si stěžují, že jim až o čtvrtinu klesly tržby. Přičítají to protikuřáckému zákonu. Podle nich pije řada tzv. „štamgastů“ pivo přes zimu raději doma, kde si můžou v teple zakouřit. Majitelé hospod taky musí častěji uklízet prostor před vchodem, kam kuřáci, kteří chodit nepřestali, odhazují denně stovky nedopalků. Problémy jsou i s rušením nočního klidu.

„Lidi, kteří chodili každý den, už nechodí, ale vybírají si třeba dny, kdy je teplo. Když mrzne, tak nechodí, protože musí chodit ven, a to se jim nelíbí,“ konstatuje Milan Walter, majitel jedné hospůdek v Mostě. Méně hostů má podle něj vliv i na nižší tržby.

Redaktor Českého rozhlasu Jan Beneš zašel celkem do 13 menších, většinou sídlištních hospůdek, kam většinou chodí lidé z okolí. Na mikrofon jejich majitelé nebo obsluha mluvit nechtěli. Mimo záznam mu ale shodně řekli, že tržby v chladných dnech klesají o čtvrtinu, někdy i o víc. K tomu musí personál hospod stále častěji uklízet na chodníku před hospodou. K tomu musí mnohem častěji řešit i to, že hosté kouřící před lokálem porušují noční klid.

Častější výjezdy kvůli rušení nočního klidu v souvislosti s kuřáky před restauracemi potvrdili i městští strážníci. Často také chodí na preventivní prohlídky dodržování zákazu kouření v restauracích. Podle mluvčího mostecké městské policie Vlastimila Lita ale zatím řešili jen jeden takový přestupek.

Na Mostecku loni zaniklo 70 provozoven pohostinství. Jestli ale zanikly kvůli zákazu kouření, není možné zjistit.

Oslovení majitelé hospod si nemyslí, že by byl protikuřácký zákon likvidační, nižší tržby jsou ale realita, stejně jako starosti s úklidem nedopalků a rušením nočního klidu. Zároveň ale dodávají, že čistý vzduch v lokále a nezakouřený interiér má taky něco do sebe.

autor: Jan Beneš
Spustit audio