Němce a dvě Britky spojuje letecký souboj jejich předků za první světové války

Před sto lety se jejich předci utkali na francouzském nebi v boji na život a smrt. V září 2016 nemají Němec a dvě Britky problém přátelsky se obejmout. Nabízíme vám unikátní příběh jednoho leteckého souboje, ve kterém dobyl první z celkem 80 vzdušných vítězství nejslavnější stíhač první světové války, Němec Manfred von Richthofen. Možná ho spíš znáte pod přezdívkou Rudý baron. Vezmeme vás do jedné londýnské chlapecké školy, s jejímiž absolventy byl německý letec osudově propojen.

„Rudý baron dostal asi dva nebo tři dny před osudným soubojem zbrusu nové, moderní letadlo. O výsledku jeho souboje s britskými letci v zastaralém stroji FE2b tak vlastně nemohlo být pochyb,“ popisuje mi Christopher Barnett, historik a zároveň ředitel chlapecké školy Whitgift, která hostí mimořádně zdařilou výstavu o první světové válce. Na ní nechybí figurína bývalého žáka školy, pilota Lionela Morrise, kus plátna z letounu Rudého barona, nebo obraz osudného vzdušného souboje ze září 1916, který si prestižní škola objednala u malíře Alexe Hamiltona.

Setkání potomků

„Morrisův pozorovatel, kapitán Tom Rees, zemřel ještě na palubě letounu. Richthofenova dávka ho srazila ze sedačky a je překvapivé, že ho to nevymrštilo z letadla. Těžce zraněný Morris stačil za nepřátelskými liniemi přistát, ale zemřel v sanitce cestou do německé polní nemocnice,“ vypráví Barnett.

Setkání Donata von Richthofena, prasynovce Rudého barona, s dámami Meriel a Jill, příbuznými kapitána Reese a poručíka Morrise, bylo velmi vřelé a bez špetky napětí. Případné výčitky vůči německému hostu nepřicházely v úvahu. „Vždyť se můj předek zoufale snažil zabít jeho předka?! To, že v souboji prohrál, prostě patřilo k válce. Je to historie, není v tom nic osobního. Je fascinující potkat lidi, které spojuje jedna dějinná událost,“ vykládá praneteř Toma Reese Meriel Jonesová. Její rodině v roce 1916 doručili zprávu o skonu kapitána Reese ve stejný den, kdy ve Walesu pohřbívali Reesova bratra.

Donat von Richthofen si připíjí s oběma britskými dámami, jejichž předky sestřelil Red Baron

Osudové spojení se školou Whitgift

„Když byl můj otec ještě malý, tak viděl na stole své pratety Lil plaketu s nápisem Red Baron. Tatínek věděl, kdo to byl Red Baron, ale až o desítky let později se dozvěděl, jak německý stíhač promluvil do osudů naší rodiny. Bohužel nemáme ani rodinnou fotografii Lionela Morrise. Všechny předměty, které se ho fyzicky týkají, jsme viděli v muzeích nebo u soukromých sběratelů,“ říká Jill Bushová, kterou příběh jejího příbuzného zaujal natolik, že teď o Lionelu Morrisovi píše dokonce knihu.

„Je skvělé, že jsem se mohl s oběma dámami sejít. Už před dvěma lety jsem zažil podobné setkání v muzeu Královského letectva v londýnském Hendonu. Tomu jsem před mnoha lety věnoval koženou leteckou čapku, která měla patřit Manfredu von Richthofenovi,“ uvádí baron Donat, jeden z mála von Richthofenů bez pilotního průkazu.

Spojení Rudého Barona se školou na londýnském předměstí Croydon se nedá nazvat jinak, než jako osudové. Když Manfred von Richthofen přišel v roce 1918 sám o život, jeho tělo pitval jistý doktor George Barber. Ano, tušíte správně, taky on byl někdejším žákem Whitgiftu. Školy, kterou navštěvovalo 251 žáků a kantorů, kteří zemřeli v bojích první světové války.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio