Němci testují další DAB+ multiplex, časem doletí jeho signál pravděpodobně i do Čech

1. září 2017

Celkově by novou rozhlasovou síť mělo tvořit pět vysílačů. Kromě dvou stanovišť v Cottbusu ještě letos v listopadu odstartují Pritzwalk a Frankfurt am Oder. Poslední lokalitou bude Cassekow.

V německé spolkové zemi Braniborsko začalo zkušební vysílání nové digitální rozhlasové sítě tamního veřejnoprávního rozhlasu. DAB+ multiplex je zachytitelný na kanálu 10B (stejně jako bavorský Ochsenkopf) a identifikuje se jako „rbb BRB/BLB K10B“. Z diskusních fór, která se v Německu věnují digitálnímu rádiu, lze vyčíst, že v provozu je prozatím pouze kilowattový městský vysílač v Cottbusu.

Celkově by novou rozhlasovou síť mělo tvořit pět vysílačů. Kromě dvou stanovišť v Cottbusu (tím druhým bude v březnu 2018 Callau s 10 kW), ještě letos v listopadu odstartují Pritzwalk (10 kW/vertikál) a Frankfurt am Oder / Booßen (8 kW/vertikál). Pětici vysílačů tvoří ještě Cassekow. Ten bude stejně jako Callau do provozu uveden v březnu příštího roku a jeho výkon bude 10 kW/vertikál. V multiplexu jsou stanice Antenne Brandenburg ve verzích Pritzwalk, Frankfurt am Oder a Cottbus, radioBERLIN 88.8, Radio Eins, Fritz, Kulturradio a Inforadio.

autor: lukpo
Spustit audio