Němé tváře betlémské patří neodmyslitelně k Vánocům

25. prosinec 2014

Představte si slavný betlémský výjev – malého Ježíška v jesličkách, Marii, Josefa, anděli, tři krále, pastýře a další lid. Že vám v tomto obrazu ještě něco schází? Jsou to němé tváře betlémské.

Osel, vůl, velbloud – zvířata, která neodmyslitelně k Vánocům patří. Jak se ale vlastně dnes už typický betlémský výjev zrodil a jak se zvířátka dostala i do písní? Víme tedy, k čemu slouží osli dnes. Ale jaká historie je provází a co se o nich píše v Bibli?

Odpovědi na tyto otázky hledala a na místa, kde se betlémská zvířata chovají, se vydala ve svém vánočním speciálu Kateřina Hálová.

Až příště uvidíte v živém betlému velblouda, oslíka nebo jiné zvíře, nezapomínejte, že to nejsou pouze němé tváře. Ale zvířata, která člověku od pradávna pomáhala a sdílela s lidmi osudy dobré i zlé. Že to jsou zvířata, která si zaslouží naši úctu.


autor: Kateřina Hálová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.